Румяна Арнаудова: Възможно е да има още обвиняеми за стрелбата в Слънчев бряг

"Специализираната прокуратура продължава да събира доказателства за стрелбата в Слънчев бряг, така че е възможно да има и още обвиняеми", това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, свързан с разследването на Специализирана прокуратура в Слънчев бряг.

По думите й повдигнатите обвинения и събраните доказателства до момента не означават край на разследването. „Изключително интензивно се извършват процесуално-следствени дейности. Организирана престъпна група не се разследва бързо и лесно. Така че Специализираната прокуратура продължава да събира доказателства. Това също така не означава, че кръгът на обвиняемите лица е този“, допълни тя.

Даниела Попова от Апелативната специализирана прокуратура отбеляза от своя страна, че престъпната група с ръководител Божидар Кузманов е действала от март 2013 година. „Това, че е разкрита престъпната група сега действително не означава, че е действала от скоро. Работи са по множество случаи и се търси връзка между тях е, но е изключително трудно да се събират доказателства за дейността на организирана престъпна група“, посочи още тя.

По думите й взаимодействие между полицията и прокуратурата има и към момента и ще има и занапред. „Това взаимодействие е добро, за това свидетелстват резултатите, които многократно отчитаме пред вас“. Бяха събрани множество доказателства, които доведоха до извода, че стрелбата в Слънчев бряг е дело на организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения на 10 лица", каза още Даниела Попова.

"Делото за стрелбата по Димитър Желязков премина вече в компетентността на Специализирана прокуратура. То беше образувано в началото на месец юни и се наблюдаваше от Окръжна прокуратура-Бургас. Беше образувано в условията на неотложност след огледа на произшествието. Тогава са били привлечени като обвиняеми 3 лица – едно от тях за убийството на един от приятелите на Димитър Желязков и две лица за опит за убийство на Димитър Желязков", припомни Попова.

„Групата се е опитала да заличи част от следите за престъпната си дейности, след извършване на стрелбата те са взели видеозаписите, на които са били записани. В последствие записът е предаден от единия от защитниците на обвиняемите, но след експертиза е установено, че е манипулиран. Това сочи на извода, че не може да се обслужи тяхната защитна теза, че са дейставили в условията на самозащита“, отбеляза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право