Личният хомеопат на Кралица Елизабет загина, след като бе блъснат, докато кара колело

Уволнения заради скандала с ваксините в Китай

Клиентите на „Олимпик” да си поискат парите

Прекратиха издирването на второто дете, което падна от вълнолома във Варна

Дадоха на съд мъж, правил секс с малолетна

Пак скандал в Слънчев бряг Нагъл концесионер се готви да строи върху дюните на защитената територия на плаж “Централен”!

Турските доставчици бойкотираха продажбите на Айфон

„Левски“ остана без халфове

Кървав дрифт в центъра на Петрич (обзор) 18-годишен с книжка на 2 месеца помете трима ученици, момче е с откъснат крак

ФБР алармира: Възможна е хакерска атака над банкомати по целия свят

Бенчо Бенчев обжалва гаранцията от 50 000 лева

Премиерът похвали Индустриалния парк на Шумен Чужди инвеститори: У вас има стабилност

Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за Виктор Янукович

Камион горя на пътя между Ветрино и Провадия

Доналд Тръмп: Медиите, които публикуват фалшиви новини, са опозиционната партия

Медсестри от община „Родопи“ протестират за по-големи заплати и отпуски

Медицинските сестри, обслужващи детски ясли, забавачки и училища в Община „Родопи“, обхващаща 19 села около Пловдив, протестираха в сряда пред кметството с искания за по-големи заплати и отпуски и пари за работно облекло. Причина за протеста е безрезултатният диалог с кмета на Община „Родопи“ Пламен Спасов и неподписаният колективен трудов договор.

Работещите в сферата настояват за увеличение на основното си трудово възнаграждение от 496 на 520 лв., договорени в браншовия колективен договор, както и за платен годишен отпуск от 38 работни дни, докато от общината не са съгласни на повече от 28. Освен това жените в бели манти искат допълнителни средства за закупуване на работно облекло в размер на една минимална работна заплата от 420 лв., както и еднократно материално стимулиране за 7 април – Деня на медицинския работник. От началото на 2016 г. са проведени 6 срещи с администрацията на община „Родопи“, но според тях резултат няма.

„Община „Родопи“ винаги е подкрепяла медицинските работници, които работят в училищата, детските ясли и градини. Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, допълнително договаряме още 8 дни. Няма как платеният годишен отпуск на медсестрите да стане 38 дни, тъй като според Кодекса на труда подобно удължаване се полага само на определени професии за лоши условия на труд, а медсестрите не са в този списък“, категоричен е кметът Пламен Спасов.

Той извади справка, според която средната брутна заплата на ангажираните в момента в детските и учебните заведения на община „Родопи“ 35 медицински сестри не е 496 лв., както те твърдят, а 643,96 лв., като половината от тях са в пенсионна възраст. Кметът на „Родопи“ припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени заплати за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно. Медсестрите са стимулирани със 100 лева за Великден, получили са и 13-а заплата през 2015 г., а освен това се заплащат и пътните им разходи до населеното място, в което работят. „Няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца в Храбрино, се сравнява с тази на нейни колежки в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където се носи отговорност за над 100 малчугани“, допълва кметът Пламен Спасов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.