На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

Общинските съветници в Търново ще гласуват с таблети, излъчват сесиите на живо в интернет

От утрешното редовно заседание на местния парламент търновските общински съветници вече ще гласуват с таблети. Днес част от тях се включиха в планираната проба на системата. За да разберат повече за новия начин на гласуване в залата на местния парламент се събраха съветниците от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДО, АБВ, ВМРО. Също от утре гражданите на Велико Търново ще могат да се възползват от нова възможност- да гледат заседанията на избраниците си на живо в интернет сайта на Общинския съвет.

Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов припомни, че още в началото на новия мандат бе изготвен правилник, според който трябва да бъдат въведени електронно гласуване и видео излъчване на заседанията. “По този начин работата на Общинския съвет ще стане още по-прозрачна – всеки гражданин може да следи от личния си телефон, таблет или компютър какво се случва в залата. Електронното гласуване далеч не е новаторско, защото е въведено в много общински съвети. Очакваме обаче да спести време и допълнителни ресурси. Освен това всичко ще бъде много по- нагледно и отчетно от юридическа и информационна гледна точка”, коментира Спирдонов.

По негови думи е възможно системата да затрудни в началото част от съветниците. “Все пак става дума за 37 различни човека. Има такива, които са много добре с технологиите, други пък дори не употребяват смартфон. Системата е лесна и смятам, че бързо ще влязат в час”, прогнозира Венцислав Спирдонов. Председателят на местния парламент сподели, че новостите ще бъдат предизвикателство и за самия него.

Относно отсъствието на част от съветниците от днешния тест на системата, той коментира, че са изпратени съобщения на всички, но вероятно има такива, които смятат, че са запознати и ще се справят с електронното гласуване. “Моето лично убеждение е, че не трябва да се връщаме назад към ръчното гласуване дори да има съветници, които да настояват да премахнем таблетите. Лично аз не бих се съгласил”, категоричен бе Венцислав Спирдонов. Той призова гражданите за толерантност в случай, че в началото съветниците допускат грешки с електронното гласуване.

Председателят на местния парламент изрази задоволство от работата на местния парламент във Велико Търново. Той заяви, че дисциплината е затегната, сесиите и заседанията на комисиите започват навреме. “Всеки достатъчно отговорно приема работата си не само заради глобите, които налагаме, но и заради ангажимента към гражданите. Моето желание е хората все по- активно да изразяват своята позиция, да посещават приемните, които организираме”, сподели Спирдонов. Той анонсира, че следващата приемна, която ще организира ще бъде през юли в централната сграда на Регионалната библиотека.

По отношение на летния сезон, Венцислав Спирдонов заяви категорично, че Общинският съвет във Велико Търново няма да излиза във ваканция. По негови думи няма причина за това. “Паралелът, който се прави с Народното събрание не е удачен. Общинската администрация не спира да работи. Ние се занимаваме не само с промени на наредби, но и с текущи въпроси. Няма логика да излизаме във ваканция, а и не мисля, че съветниците много са се изморили, за да почиват цял месец”, коментира председателят.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.