Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Общинските съветници в Търново ще гласуват с таблети, излъчват сесиите на живо в интернет

От утрешното редовно заседание на местния парламент търновските общински съветници вече ще гласуват с таблети. Днес част от тях се включиха в планираната проба на системата. За да разберат повече за новия начин на гласуване в залата на местния парламент се събраха съветниците от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДО, АБВ, ВМРО. Също от утре гражданите на Велико Търново ще могат да се възползват от нова възможност- да гледат заседанията на избраниците си на живо в интернет сайта на Общинския съвет.

Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов припомни, че още в началото на новия мандат бе изготвен правилник, според който трябва да бъдат въведени електронно гласуване и видео излъчване на заседанията. “По този начин работата на Общинския съвет ще стане още по-прозрачна – всеки гражданин може да следи от личния си телефон, таблет или компютър какво се случва в залата. Електронното гласуване далеч не е новаторско, защото е въведено в много общински съвети. Очакваме обаче да спести време и допълнителни ресурси. Освен това всичко ще бъде много по- нагледно и отчетно от юридическа и информационна гледна точка”, коментира Спирдонов.

По негови думи е възможно системата да затрудни в началото част от съветниците. “Все пак става дума за 37 различни човека. Има такива, които са много добре с технологиите, други пък дори не употребяват смартфон. Системата е лесна и смятам, че бързо ще влязат в час”, прогнозира Венцислав Спирдонов. Председателят на местния парламент сподели, че новостите ще бъдат предизвикателство и за самия него.

Относно отсъствието на част от съветниците от днешния тест на системата, той коментира, че са изпратени съобщения на всички, но вероятно има такива, които смятат, че са запознати и ще се справят с електронното гласуване. “Моето лично убеждение е, че не трябва да се връщаме назад към ръчното гласуване дори да има съветници, които да настояват да премахнем таблетите. Лично аз не бих се съгласил”, категоричен бе Венцислав Спирдонов. Той призова гражданите за толерантност в случай, че в началото съветниците допускат грешки с електронното гласуване.

Председателят на местния парламент изрази задоволство от работата на местния парламент във Велико Търново. Той заяви, че дисциплината е затегната, сесиите и заседанията на комисиите започват навреме. “Всеки достатъчно отговорно приема работата си не само заради глобите, които налагаме, но и заради ангажимента към гражданите. Моето желание е хората все по- активно да изразяват своята позиция, да посещават приемните, които организираме”, сподели Спирдонов. Той анонсира, че следващата приемна, която ще организира ще бъде през юли в централната сграда на Регионалната библиотека.

По отношение на летния сезон, Венцислав Спирдонов заяви категорично, че Общинският съвет във Велико Търново няма да излиза във ваканция. По негови думи няма причина за това. “Паралелът, който се прави с Народното събрание не е удачен. Общинската администрация не спира да работи. Ние се занимаваме не само с промени на наредби, но и с текущи въпроси. Няма логика да излизаме във ваканция, а и не мисля, че съветниците много са се изморили, за да почиват цял месец”, коментира председателят.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.