На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Шумен спаси и продължава забавен воден проект

Кметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта „Интегриран воден цикъл“. Той е на стойност 13 млн. лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.

Община Шумен първа е успяла да подготви документите и в сряда подписа първия договор по новата ОП „Околна среда“. Общо 8 са проектите в страната, недовършени в предишния програмен период, които са фазирани и за тях ще бъдат отпуснати 234 млн. лв.

„Бих искал да изразя огромната си благодарност за това, което направи министър Василева с нейния екип“, каза градоначалникът Христов. „Този проект нямаше да може да се случи, ако нямаше добро сътрудничество между общината и управляващия орган“, отчете и министър Василева. Тя напомни, че ако не е била договорена втора фаза на проекта е можело да се стигне до грандиозни щети за общината – да трябва сама да осигури 13 млн. лв. за довършване или да се върне цялото финансиране в размер на 75 млн. лв. Сега единствената загуба за общината е, че ще трябва да плаща на ръководния екип на проекта, защото в новия програмен период такива разходи не се допускат.

Пред министър Василева изпълнителят на пречиствателната станция каза, че до началото на месец август, тя може да бъде пусната в действие. Така с реализацията на проекта ще се пречистват на 100% отпадните води от Шумен и кв.“Дивдядово“. „Много е важно, че съвременните технологии в пречиствателната станция осигуряват възможност да се третират и утайките – предвидени са съоръжения за когенерация, от утайките ще се произвежда ел. енергия. Така ще се спестят експолатационни разходи. Отварят се и 12 работни места“, каза министър Василева.

Домакините й показаха и терена, на който трябва да се изгради пречиствателна станция за питейните води на шуменци. Това е топ приоритет за града и Шумен вече получи 400 000 лв. за проект, а според министър Василева след неговото изготвяне е възможно изграждането да стане с евросредства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.