Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Последният издирван нацист не арестуван в Ню Йорк

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Шумен спаси и продължава забавен воден проект

Кметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта „Интегриран воден цикъл“. Той е на стойност 13 млн. лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.

Община Шумен първа е успяла да подготви документите и в сряда подписа първия договор по новата ОП „Околна среда“. Общо 8 са проектите в страната, недовършени в предишния програмен период, които са фазирани и за тях ще бъдат отпуснати 234 млн. лв.

„Бих искал да изразя огромната си благодарност за това, което направи министър Василева с нейния екип“, каза градоначалникът Христов. „Този проект нямаше да може да се случи, ако нямаше добро сътрудничество между общината и управляващия орган“, отчете и министър Василева. Тя напомни, че ако не е била договорена втора фаза на проекта е можело да се стигне до грандиозни щети за общината – да трябва сама да осигури 13 млн. лв. за довършване или да се върне цялото финансиране в размер на 75 млн. лв. Сега единствената загуба за общината е, че ще трябва да плаща на ръководния екип на проекта, защото в новия програмен период такива разходи не се допускат.

Пред министър Василева изпълнителят на пречиствателната станция каза, че до началото на месец август, тя може да бъде пусната в действие. Така с реализацията на проекта ще се пречистват на 100% отпадните води от Шумен и кв.“Дивдядово“. „Много е важно, че съвременните технологии в пречиствателната станция осигуряват възможност да се третират и утайките – предвидени са съоръжения за когенерация, от утайките ще се произвежда ел. енергия. Така ще се спестят експолатационни разходи. Отварят се и 12 работни места“, каза министър Василева.

Домакините й показаха и терена, на който трябва да се изгради пречиствателна станция за питейните води на шуменци. Това е топ приоритет за града и Шумен вече получи 400 000 лв. за проект, а според министър Василева след неговото изготвяне е възможно изграждането да стане с евросредства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.