Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Шумен спаси и продължава забавен воден проект

Кметът на Шумен Любомир Христов подписа договор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за довършване на проекта „Интегриран воден цикъл“. Той е на стойност 13 млн. лв. и касае завършването на пречиствателната станция за отпадни води и канално-помпена станция, чийто строеж не успя да приключи в предишния програмен период.

Община Шумен първа е успяла да подготви документите и в сряда подписа първия договор по новата ОП „Околна среда“. Общо 8 са проектите в страната, недовършени в предишния програмен период, които са фазирани и за тях ще бъдат отпуснати 234 млн. лв.

„Бих искал да изразя огромната си благодарност за това, което направи министър Василева с нейния екип“, каза градоначалникът Христов. „Този проект нямаше да може да се случи, ако нямаше добро сътрудничество между общината и управляващия орган“, отчете и министър Василева. Тя напомни, че ако не е била договорена втора фаза на проекта е можело да се стигне до грандиозни щети за общината – да трябва сама да осигури 13 млн. лв. за довършване или да се върне цялото финансиране в размер на 75 млн. лв. Сега единствената загуба за общината е, че ще трябва да плаща на ръководния екип на проекта, защото в новия програмен период такива разходи не се допускат.

Пред министър Василева изпълнителят на пречиствателната станция каза, че до началото на месец август, тя може да бъде пусната в действие. Така с реализацията на проекта ще се пречистват на 100% отпадните води от Шумен и кв.“Дивдядово“. „Много е важно, че съвременните технологии в пречиствателната станция осигуряват възможност да се третират и утайките – предвидени са съоръжения за когенерация, от утайките ще се произвежда ел. енергия. Така ще се спестят експолатационни разходи. Отварят се и 12 работни места“, каза министър Василева.

Домакините й показаха и терена, на който трябва да се изгради пречиствателна станция за питейните води на шуменци. Това е топ приоритет за града и Шумен вече получи 400 000 лв. за проект, а според министър Василева след неговото изготвяне е възможно изграждането да стане с евросредства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.