Ердоган поиска Путин да не му връзва кусур

Напълно в съгласие с теорията за синхроничността, едновременно с Брекзита френският премиер Манюел Валс подчерта, че никакъв трансатлантически договор не може да има, ако не се съобразява с интересите на ЕС; в Пекин Китай и Русия обявиха, че споделят общ подход към широк спектър от международни проблеми и укрепват взаимодействието на силовите си структури; литовският външен министър Линас Линкявичюс намери за нужно да съобщи за многото си приятели в Русия и за положителните си нагласи към нея, руснаците и руския език.

Ти да видиш! Джордж Сорос ускорено купува злато и пътьом предрича разпад на Евросъюза и на този фон процъфтяване на Русия с оглед развитието на ситуацията в Украйна. Там пък според сондажите желаещите да имат приятелски отношения с руснаците и прозрачни граници се изравниха с мераклиите да враждуват с Руската федерация украинци - съответно 42 и 43%.

В Египет по дело за шпионаж осъдиха на доживотен затвор бившия президент Морси, подкрепян преди от Вашингтон покрай. Приеха заявката на Иран за членство в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), а Индия и Пакистан влязоха в организацията вкупом.

Кандидат-президентът на Естония и бивш премиер Сийм Калас допусна, че ЕС може да се свие до 10 държави, а на останалите ще бъде предложено членство в Европейската икономическа зона. Пак е оптимист, според нашия премиер може да останем само ние и още две.

В това поле на бурни събития президентът на Русия Путин получи послание от президента на Турция Ердоган, в което турският лидер изразява своя интерес от разрешаването на ситуацията, свързана с руския военен самолет. Това гласи официалното съобщение от Москва, според „Вашингтон пост“ събитието е „неочакван ход“. На турската публика официалните власти предлагат друг прочит: няма извинение, има изказани съболезнования.

То си е така според станалия известен текст на писмото. Не са употребени изразите „af et - простете“ или ozur diliyorum - поднасям извиненията си“, а само „kusura bakmas?nlar diyorum - изказвам съжаление“, което си е добре познатото у нас „не ми връзвай кусур“! Прессекретарят на президента на Турция Ибрахим Калън така и го обясни на турската общественост. Естествено, във външното министерство на Русия имат добри преводачи от турски. И освен това явно е било повече от връзване на кусур, защото Путин още същия ден заповяда да се премахнат ограниченията в търговията и туризма между двете страни.

Объркана е сегашната линия на поведение на Ердоган и е напълно разбираемо защо.

Брекзита той е разчел правилно като важно геополитическо събитие с много сериозни последствия за Турция в частност. Англосаксонците няма да зачетат заслугите на Анкара в тяхна полза в Близкия изток и в ислямския свят въобще. И без никакви угризения ще съдействат за разкъсването на държавата до две-три дълго кървящи парчета. Британците най-безмилостно са орязвали Османската империя в съюзи с Франция или Руската империя - нееднократно (ще споменем само 1828-1829 г. и 1914-1918 г.).

Сегашните турски управници с очите си видяха как англосаксонците чрез майданския преврат в Киев насочиха лицата на страните от ЕС на изток срещу Русия, а накрая ги отсапуниха изотзад чрез Брекзита. Традиционно силна дипломация има Турция, а и Ердоган с всичките си странности не е глупак, разбра, че много бързо се налага да се преориентира в новата ситуация. А тя е драматична за Анкара - противници и недоброжелатели наоколо много, приятели няма, съюзниците обръщат гръб.

В континентална Европа гражданите и политиците в огромното си мнозинство считат, че чрез емигрантите Турция шантажира страните от Евросъюза и вече в доста рязък тон й дават ясно да усети неприязненото им отношение. Първо Франция прие закон, според който се носи наказателна отговорност за отричането на арменския геноцид през 1915 г. Ердоган обвини Париж в организиране на геноцид в Руанда. Наскоро и в Германия Бундестагът призна арменския геноцид, турският президент гневно им припомни за холокоста.

Но западняците са злопаметни. Международната организация за права и демокрация (MAF-DAD), подкрепена от германски политици и активисти, внесе иск във федералната прокуратура в Карлсруе срещу турския президент и бившия премиер Ахмед Давутоглу с доказателства за извършените от тях военни престъпления срещу населението в Югоизточна Турция. Това не е първият опит, но досега обаче прокуратурата закриваше делото.

Към Евросъюза пътят е затворен още по-яко, към ШОС с проекта „Великият Туран“ няма да има дори пътечка. С Израел Анкара намери общ език, защото имат общи интереси с оглед развитието на процесите в Близкия изток. От своя страна Путин и Нетаняху захванаха заедно да регулират палестинско-израелския конфликт. Иракските сили, в чиято основа са шиитските милиции, превзеха град Фалуджа, който все още беше под контрола на ИДИЛ, благодарение на съдействието на американската авиация. Идва ред на Мосул, който е близо до Турция и е подпрян от едната страна от кюрдите.

От доста години в Северен Ирак при разговорите с лица от САЩ кюрдските домакини сервират печена пуйка и дават на искащите кюрдско съдействие гости голям нож и вилица да я нарежат. Очевиден намек за еднаквото изписване на английски език на Turkey и turkey - Турция и пуйка. При свалянето на Саддам Хюсеин и окупацията на Ирак кюрдите оказваха пълно съдействие на англо-американските войски, но не забравяха при всеки случай да им напомнят за обещанията за независим Кюрдистан.

Заплахата на Европа от мигранти от Азия е много сериозна, но заплахата за Турция от кюрдска държава в Север Ирак и Сирия еднозначно е смъртоносна поради огромния процент кюрди в югоизточните й области. Русия в този план реално би могла както тежко да навреди на Анкара, така и да помогне, както ставаше през съветския период и по-късно. От друга страна, турските въоръжени сили и разузнавателни служби активно подпомагаха в близкото минало антируските сили в Северен Кавказ и Грузия, а напоследък и в Украйна.

Ето защо Ердоган надви гордостта си и прави приятелски жест към Москва. Ако бъдем точни - прати дарове. Той съзнава, че там много скептично ще приемат големите му съжаления за сваления руски самолет и семейството на убития пилот, че е искрен в декларираното си намерение да „заровят ятаганите“. Обаче с немалко основания се надява, че руското ръководство също ще предпочете да постопли отношенията с Турция за сметка на ЕС и геополитическите си противници. Врагът на моя враг е мой приятел!

Макар и частично с оглед „удара в гърба“, както президентът Путин квалифицира свалянето на Су-24 през ноември м.г., Турция може да компенсира политически Москва. Като откаже или поне намали разностранната си подкрепа за кримските татари в Украйна, за различни ислямистки формации в Грузия и Северен Кавказ, като отслаби натиска за сваляне на сирийския президент Асад.

Много стари и противоречиви са отношенията между двете бивши империи, както са вървели преговорите и сделките между тях в минали времена, така ще тръгнат и сега - с лицемерни усмивки и празни обещания, с малки и големи удари с ножове в гръб, с подкупи и малки отстъпки в бизнес отношенията. Разбира се, с разнообразните патриотични пози за вътрешна и външна употреба и непременно за сметка на съседи и съюзници.

Често е било и за наша българска сметка, където и двете империи са поддържали свои прокси партии. Било е неведнъж Русия да прецаква християните по нашенско, а Турция - мюсюлманите, но заедно никога не се отказват да покровителстват съответно едните или другите, греейки ръце при нашите вътрешни неразбории и вражди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи