Великобритания остава пълноправен член на ЕС поне до септември

Великобритания остава пълноправен член на ЕС поне до септември, след това ще продължат обсъжданията по действието за Брекзит във формат 27 страни-членки, пише Ройтерс.

Страните членки на ЕС и Великобритания изясниха позициите си по темата Брекзит. На последната работна вечеря на Дейвид Камерън европейските лидери са проявили разбиране, че Лондон се нуждае от време за задействане на процедурата за излизане.

Днес в Брюксел пристигна и първият министър на Шотландия, за да търси подкрепа за оставане в съюза. „Днешната серия от срещи в Брюксел е само началото да накараме хората да разберат, че Шотландия не желае да напуска съюза”, посочи Никола Стърджън, първи министър на Шотландия.

27-те членки предупреждават, че ако иска да запази преференциалните си отношения с Евросъюза, Великобритания трябва да спазва правилата му.

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че Великобритания трябва да определи къде ще е нейното място в единния европейски пазар. „Ако иска да остане, трябва да си плати цената, в пълния смисъл на думата, включително и да запази свободното придвижване на хора”.

Румънският президент Клаус Йоханис получи уверения от Дейвид Камерън, че работещите на Острова румънци ще продължат да живеят там и няма да загубят работата си.

Стратегиите за обединена Европа ще бъдат обсъждани отново след 16 септември в Братислава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика