Прах и смог покри квартал "Каменица" в Пловдив покрай събарянето на Бирената фабрика

Жителите на кварталите "Каменица-1" и "Каменица-2" в Пловдив пропищяха масово от смога и праха, който се сипе на талази от понеделник насам, когато реално започна събарянето на строените през 1881 г. сгради в затворената вече Бирена фабрика на бул. "Източен" в града под тепетата.

Всички дървета в радиус от близо 1 км са побелели от прах, а майки с колички са спрели да посещават близките до доскорошната пивоварна паркове и градини и се спасяват от жегите с разходки до "Лаута", Цар Симеоновата градина или гребния канал, тъй като мръсният въздух е опасен за децата им. Пловдивчани подпалиха "зелените телефони" на РИОСВ и градската управа, а след като силният вятър разнесе смога из районите "Централен" и "Източен", на място на проверка цъфнаха и инспекторите от Общинското ФБР.

Според общинските наредби обаче глобата за замърсяване на въздуха са от 300 до 800 лв. и трудно могат да стреснат "разрушителите" от фирмата, наета да събори празнуващата 135-годишен юбилей стара фабрика на пивоварна "Каменица", която премести производството си от Пловдив в Хасково. "Нито може да се диша, нито може да се спи на отворен прозорец, а вятърът разнася праха и смога из почти цял Пловдив. Знам, че всичко това, което се прави в момента, е уж за добро и тук ще бъде изграден парк и музей. Но се искат съвсем малко усилия от работниците, ангажирани с разрушаването на старата Бирена фабрика - да пръскат с маркучи с вода, за да не се вдига всичкия този прах, който ни трови и убива", коментира архитект Васил Кантарджиев, който е бил свидетел на далеч по-страшни разрушения след силни земетресения в близки и далечни на България държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини