Френският външен министър иска премахване на санкциите срещу Русия възможно най-скоро

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви след преговорите в Париж с руския си колега Сергей Лавров, че Франция иска премахването на антируските санкции възможно най-скоро, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС.

"Санкциите не са самоцел. Ние искаме да премахнем санкциите колкото е възможно по-скоро", сподели Еро. Заедно с това той уточни, че "този процес е свързан с изпълнението на Минските споразумения".

"Русия трябва да изиграе своята положителна роля в това", допълни още министърът.

На Русия и беше наложена санкция от страните членки на ЕС за присъединяването на Крим през 2014 г. Според международните наблюдатели те не изпълниха своята главна цел – да принудят Русия да се откаже от Крим. Освен това санкциите бяха наложени единствено от страни в ЕС, САЩ и Канада. Поради тази причина техният ефект беше значително ограничен. Москва не остана длъжна на ЕС и въведе контрасанкции, които засегнаха болно европейските земеделски производители.

През последните месеци се усилиха гласовете в ЕС за премахване на санкциите, но въпреки това през миналата седмица бе взето решение за тяхното удължаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия