Български спринтьор прави фурор в Испания

Един български младеж прави фурор в Испания. 17-годишният лекоатлет Николай Георгиев стана шампион за младежи на Каталуния на 100 и 200 метра. Никога преди чужденец не бе триумфирал със злато.

Няколко дни по-късно, Георгиев продължи да пише история – взе бронз на 200 метра на националното първенство на Испания с 22,59 сек. Само в последните 3 седмици той направи 3 участия и взе 3 медала. При третото място в националния шампионат не му достигнаха само 0,04 секунди да покрие норматива за участие на европейското следващия месец. Георгиев имаше лош шанс – и на трите финала духаше насрещен вятър.

Роденият в Перник младеж от много години живее в Тарагона, най-близкия голям град до Барселона. Баща му Асен е заклет футболен фен на ЦСКА и „Барселона”, но не притиска момчето към играта с топка.

Девизът на Ники е „Аз мога”. Така преди година той започва да тренира лека атлетика и талантът му не убягва на местните треньори. Българин по паспорт – българин по душа, мечтата на Николай е да се състезава за родината си.

„Най-много искам да бягам с националния трибагреник на гърдите – твърди Георгиев. – Сега съм в отбора на Каталуния. Нямам представа дали в България някой би се интересувал от мен, но... се надявам. Надявам се да ме забележат заради резултатите ми”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт