Путин връща руските туристи в Турция (обзор)

Москва и Анкара се сдобряват след разговор на двамата президенти

“Газпром” допуска “разконсервиране” на “Турски поток” или “Южен поток”

В изненадващ обрат на регионалната геополитическа арена руският лидер Владимир Путин рязко размрази отношенията с Турция в първия от над половин година телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, предаде Би Би Си. Кремъл съобщи, че президентът на Русия е наредил на правителството да възстанови двустранното търговско и икономическо сътрудничество и да премахне ограниченията за посещения на руски туристи в Турция.

Връзките с Москва се влошиха миналия ноември, когато турски Ф-16 свали руски бомбардировач Су-24 край границата със Сирия. В отговор Кремъл наложи безпрецедентни санкции - спря търговията и туристическия поток към Турция, причинявайки значими загуби на икономиката й.

Двамата президенти разговаряха вчера 45 минути по руска инициатива, след като в понеделник Ердоган изпрати послание до Путин, в което според Кремъл имало извинение за свалянето на Су-24.

“Искам да започнем с туризма, макар да знам как това звучи на фона на активизиране на терористичните елементи (в Турция)”, заяви вчера Путин на съвещание с министри. Той посочи, че в разговора с Ердоган е изразил съболезнования за атентата в Истанбул и получил уверения, че ще бъде направено всичко възможно за сигурността на руските граждани в Турция.

Кремъл съобщи, че двамата лидери са договорили лична среща, а източник от турското президентство разкри, че тя ще е на срещата на върха на Г-20 в Китай през септември. Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Мевлют Чавушоглу ще имат разговор на четири очи в Сочи на 1 юли в рамките на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), съобщи Кремъл.

От проблемните отношения пострада и проектът “Турски поток”, който замени планирания да мине през България газопровод “Южен поток”. Вчера “Газпром” оцени високо възможностите на тръбата до Турция за привличане на проектно финансиране, а министерството на енергетиката допусна размразяване на проекта. От “Газпром” допускат “разконсервиране” и на “Южен поток”. “Единият или другият газопровод ще бъде реализиран в зависимост от политическата ситуация”, заявиха от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят