Борисов поиска от ЕК становище за „Белене“ и газовия хъб (обзор)

Премиерът Бойко Борисов поиска ясна и категорична позиция на Европейската комисия (ЕК) и нейните служби по три важни за страната енергийни теми на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В Брюксел министър-председателят първо повдигна въпроса за становище за газоразпределителния център „Балкан“.

„Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство“, посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата.

Борисов и Туск са обсъдили още съгласуване на следващи действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт“ във връзка с АЕЦ „Белене“, както и неопределеността около проекта „Южен поток“.

Ден по-рано руският енергиен министър Александър Новак обяви, че ако Европейската комисия и България се съгласят, Москва е готова да се построи „Южен поток“ и да гарантира количества природен газ за доставки през него.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те засягат позиции и решения на ниво Европейски съюз“, посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от Борисов теми и е гарантирал, че страната ни ще получи становище по проектите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес