Стартираха „Ученически игри 2019“ в Благоевград

Един месец безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Ангел Джамбазки: „Родител 1“ и „Родител 2“ е дискриминация, въведете пол „+безкрайност“

53-годишна жена загина при пожар в дома си в град Искър

Генералният мениджър на „Силвър Стар” в България Ролф-Юрген Заерле: Новите Мерцедеси изпреварват и самолети в технически план Предлагаме автомобили за по-малко от 500 лв. на месец, защото вярваме в сбъднатите мечти

Българин изчезна на остров Санторини

Горанов: Позицията на ГЕРБ за изборното законодателство се промени заради усещането, че се отдалечихме от хората

Александър Симов: БСП не влиза в политически договорки

Д-р Атанас Мангъров: Няма опасност за плода на бременната жена, болна от морбили

Как руса сервитьорка сервира капучино?

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Оттеглихме промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата

Прокурор Русинова за случая в Нови Искър: Когато Георги е бил арестуван е говорил за МИ-6 и психотропни оръжия

Томислав Дончев: Решението за прага на преференциите беше грешка

Проф. Калин Гайдаров: До случая в Нови Искър е довело както развитието на състоянието на убиеца, така и вътрешни проблеми в семейството

Разчистени са токсичните отпадъци, изхвърлени край гара Яна

Борисов поиска от ЕК становище за „Белене“ и газовия хъб (обзор)

Премиерът Бойко Борисов поиска ясна и категорична позиция на Европейската комисия (ЕК) и нейните служби по три важни за страната енергийни теми на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В Брюксел министър-председателят първо повдигна въпроса за становище за газоразпределителния център „Балкан“.

„Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство“, посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата.

Борисов и Туск са обсъдили още съгласуване на следващи действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт“ във връзка с АЕЦ „Белене“, както и неопределеността около проекта „Южен поток“.

Ден по-рано руският енергиен министър Александър Новак обяви, че ако Европейската комисия и България се съгласят, Москва е готова да се построи „Южен поток“ и да гарантира количества природен газ за доставки през него.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те засягат позиции и решения на ниво Европейски съюз“, посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от Борисов теми и е гарантирал, че страната ни ще получи становище по проектите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.