1 млн. лева ще струва реферундум за Морската градина във Варна ОбС решава в понеделник за местното допитване

Меркел идва в София в събота

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с модерно оборудване

Полицейска охрана спира опасния достъп до чинията на Бузлуджа

Вижте мотивите за вота на недоверие на БСП за корупция

300 лв. глоба за мъж, уринирал пред вратите на съседи

Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

Борисов поиска от ЕК становище за „Белене“ и газовия хъб (обзор)

Премиерът Бойко Борисов поиска ясна и категорична позиция на Европейската комисия (ЕК) и нейните служби по три важни за страната енергийни теми на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В Брюксел министър-председателят първо повдигна въпроса за становище за газоразпределителния център „Балкан“.

„Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство“, посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата.

Борисов и Туск са обсъдили още съгласуване на следващи действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт“ във връзка с АЕЦ „Белене“, както и неопределеността около проекта „Южен поток“.

Ден по-рано руският енергиен министър Александър Новак обяви, че ако Европейската комисия и България се съгласят, Москва е готова да се построи „Южен поток“ и да гарантира количества природен газ за доставки през него.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те засягат позиции и решения на ниво Европейски съюз“, посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от Борисов теми и е гарантирал, че страната ни ще получи становище по проектите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.