Валери Симеонов: Кюрдски радикални организации са виновни за терористичните атаки в Турция

"Кюрдски радикални организации са в основата на самоубийствените актове на летище "Ататюрк" в Истанбул", коментира пред "Фокус" председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Според него атентатът е провокиран от вътрешнополитически проблеми на Турция, но в момента тя има интерес да заклеймява "Ислямска държава". "Има няколко фактора, които са благоприятни за Турция по отношение на това страната да представя атаките, като че ли са от "Ислямска държава". Това са новите тенденции за сближаване с Русия - едно заклеймяване и определяне като причинители, като извършителите на атентатите, в лицето на представителите на "Ислямска държава". По този начин се създава един общ враг срещу който Турция също би се присъединила и с което би спечелила загубеното доверие и приятелски отношения с Русия", уточни Валери Симеонов.

По думите му друга причина е изолацията, в която попада Турция поради враждебните си действия към всички съседни държави, включително и с България.

"Всички тези процеси биха се посмекчили, особено по отношение на Европейския съюз, когато Турция развее знамето на борбата срещу един общ враг", зави лидерът на на Патриотичния фронт.

Валери Симеонов допълни, че няма опасност и риск за България. Той смята, че страната ни води умерена политика и не е заплаха за никое екстремистко движение. Симеонов прогнозира, че няма да има отлив на туристи от нашето Черноморие заради близостта на страната ни с поредния терористичен атентат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика