Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Ципрас: Македонска нация никога не е имало

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Лекуват левкемия със стволови клетки от зъби

Лекуваме левкемия със стволови клетки, извлечени от млечните зъби на децата. Това заяви пред „Труд“ стоматологът д-р Венелин Алексиев, който е първият у нас лекар, обучен да изолира животоспасяващите клетки от пулпа на млечните зъби на децата.

Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканнообразуващи клетки – сърдечномускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин.

Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

„От мъдреците на възрастните индивиди се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан“, каза още д-р Венелин Алексиев.

Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др.

Практиката за извличане на стволови клетки от зъби е въведена у нас през 2010 г. За миналата година има 100 случая на изолирането на животоспасяващите клетки от зъби на малчугани.

„Това е втори шанс за родителите, пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента“, поясни Алексиев. От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни клетки, които са тъканорегенериращи, допълни той. Подходящи за целта са три групи зъби /1, 2 и 3/, общо 12 на брой. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 – 4500 лв., каза Алексиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.