Овца или овчар сте според зодията?

Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Лекуват левкемия със стволови клетки от зъби

Лекуваме левкемия със стволови клетки, извлечени от млечните зъби на децата. Това заяви пред „Труд“ стоматологът д-р Венелин Алексиев, който е първият у нас лекар, обучен да изолира животоспасяващите клетки от пулпа на млечните зъби на децата.

Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканнообразуващи клетки – сърдечномускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин.

Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

„От мъдреците на възрастните индивиди се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан“, каза още д-р Венелин Алексиев.

Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др.

Практиката за извличане на стволови клетки от зъби е въведена у нас през 2010 г. За миналата година има 100 случая на изолирането на животоспасяващите клетки от зъби на малчугани.

„Това е втори шанс за родителите, пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента“, поясни Алексиев. От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни клетки, които са тъканорегенериращи, допълни той. Подходящи за целта са три групи зъби /1, 2 и 3/, общо 12 на брой. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 – 4500 лв., каза Алексиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.