10 г. съхраняват лична информация в електронни досиета

Десет години ще се пазят данните на българите, чиято електронна идентичност е била проверявана от властите според новия Закон за електронната идентификация (ЗЕИ). Това е записано в правилника за прилагането на нормативния акт, публикуван за обществено обсъждане от Министерския съвет.

ЗЕИ бе приет през май тази година от Народното събрание. Той е част от създаването на електронно управление в сферите на държавната власт, като здравеопазване, финанси и социални дейности.

За целта ЗЕИ въвежда електронен идентификатор в личните документи, чрез който всеки гражданин ще може да се възползва по електронен дистанционен път от услугите на ведомствата.

Право да притежават идентификатора ще имат българи и чужденци, навършили 14-годишна възраст.

Чрез правилника се уреждат точно как ще бъдат прилагани текстовете. Именно в него е записано, че данните на всеки, който е ползвал електронна услуга и е бил проверяван от властите поради някакво подозрение, ще бъдат съхранявани 10 години. Те ще се пазят в бъдещите центрове за електронна идентификация. Става дума за личните данни, IP адреса.

В правилника е уредено, че всеки ще може да вижда за какво е проверяван и къде, както и за какво са запазени неговите данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини