Дават на съд 25-годишен за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград

Директорът на бургаската полиция пред „Труд“: Няма засечено движение на животни от огнища на чума

Русия задържа бивш топ следовател за връзки с мафията

Кметът на Банско проведе учредително събрание на Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин

Земетресение с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Албания

Задържаха шофьор, блъснал фатално дете и избягал

БСП – София иска изслушване на ръководството на „Топлофикация София“

Трактор се заби в къща в село Царевец Водачът нахлул в часния двор, за да избегне катастрофа с камион

Само 8 от изследвани 21 горски и крайградски чешми около Сливен са с годна за пиене вода

Мини цунами удари два испански курорта Няма данни за пострадали

Обявиха за издирване изчезналия Владо Бореца от Берковица Възрастният мъж страда от деменция, няма го от 2 седмици

Летище София: Самолетът излетял без проверка заради „човешка грешка“

Дават на съд 51-годишен мъж, подготвял палеж на линейка

Охрид – градът на светлината и църквите Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация

14 души починаха заради жеги в Япония

Оцелели българи след атентата на летище „Ататюрк”: Живеем втори живот

„Живеем втори живот, имахме щастливата случайност да не попаднем във взрива на летище „Ататюрк” в Истанбул“, това каза доц. Огнян Къчев от Варненския свободен университет в интервю за БТВ, който заедно с асистент Катерина Чонгова и двама двама студенти, които са се връщали от Вилнюс, се е озовал на метри от терористите.

„10 секунди след нашето влизане на терминала започна стрелба. Отначало никой не можеше да осъзнае какво се случва, но след това видяхме на 10-15 метра вляво от нас двама терористи. Между тях и нас нямаше никой, видяхме как изваждат автоматите, започнаха хаотично да стрелят. Вторият се забави малко, от пуловер извади автомат „Калашников”. Настана ужас, хаос и паника и всички се разбягаха”, разказа доц. Къчев.

„След това се чу взрив на етажа под нас, жесток тътен, вече разбрахме, че е атентат. След това се чу втори взрив”, допълни той.

Преподавателят и останалите българи са успели да се спасят и прекарали около 2 часа на тераса. „Виждаше се ужас, паника и страх в очите на хората“, коментира доц. Къчев.

„Опитахме се да се скрием, докато бягахме, едно плексигласово стъкло ни спря и добре че някакви услужливи хора в същото време отвориха една врата към терасата и успяхме да избягаме от там. Скрихме се при едни полицаи, които ни казаха да приклекнем, да не мърдаме и да изчакаме, докато ситуацията не се успокои”, разказа и асистент Катерина Чонгова.

„Радваме се, че оцеляхме, гледахме екшъна от първия ред, но в крайна сметка сме живи и здрави, трябва да продължим напред и да не се връщаме към тези кошмарни моменти”, допълни тя.

„Избягахме много бързо, не знам за колко съм взел тези 30-40 метра, сигурно за 2-3 секунди”, спомня си още доц. Къчев. По думите му службите са се опитали да овладеят хаоса, но за него е недопустимо на голямо летище да влязат двама души с автомати, да ги извадят и да започнат да стрелят.

„Не може в такова летище да има рентген на 20-30 метра от входа“, каза доц. Къчев. „Пропускателният режим на колите не е добър, всеки може да влезе и да вкара каквото си иска“, каза още преподавателят. Той дори описа единия от атентаторите – „с кестенява коса, мургав, с леко брадясало лице, слаб, със скули и с мръсни дрехи“. „Единствената мисъл беше, че трябва да бягам бързо, да намеря някъде убежище и да се скрия“, каза Чонгова.

„Няма рецепта против тероризма, действията на терористите са непредсказуеми“, каза още доц. Къчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.