Проф. Владимир Чуков: Загубите на „Ислямска държава“ в Сирия са най-вероятната причина за атентата в Истанбул

"Загубите на „Ислямска държава“ в Сирия са най-вероятната причина за атаката в Истанбул", заяви арабистът проф. Владимир Чуков, съобщи "Фокус".

Той смята, че посланието на атаката е насочено към чуждите граждани в Турция. Според него изборът на голямо международно летище не е случаен, както и че това е типичен за групировката почерк.

„Когато ИДИЛ беше изтласкана от град Рамади, тя изпрати 40 камикадзета в Багдад и окървави иракската столица. Буквално преди 10-15 дни те направиха атентати срещу полицейски участък в Аман, както и по време на тренировка на йорданските въоръжени сили“, обясни арабистът.

По думите му за терористичните нападения трябва да има конкретен повод, трябва да има нещо, което е направила дадена страна и респективно е объркала плановете на „Ислямска държава“, добави проф. Владимир Чуков. Той каза още, че индивидуалните атаки на радикализирани мюсюлмани могат да бъдат много по-опасни от организираните атентати, тъй като трудно се засичат от службите за сигурност. Според него държавите от Западните Балкани са източник на човешка сила за редиците на „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят