Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Румен Петков: Въпросите на сигурността не могат да бъда решавани без Русия и Турция

„Въпросите на сигурността не могат да бъда решавани без Русия и без Турция“, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ.

Петков изтъкна, че съвместната декларация, подписана между партия АБВ и партията на руския президент Владимир Путин е документ, който може да бъде в основата на едно ново междудържавно партньорство. „Когато има активен диалог, когато ти обосноваваш твоята позиция, тогава ти биваш разбран, тогава си чут и уважен. Тоест тезата, че внушението на президента Първанов е „Или Европа, или Русия” е повече от ясно невярна.

Тук се поема ангажиментът от страна на Русия. Тя разбира, че България има своята външно политическа ориентация и въпреки това се заявява стремеж за партниране”, коментира Петков. По думите му при посещението в Русия са били проведени много сериозни разговори, в които са се очертали и сериозни перспективи, особено в енергийното сътрудничество.

„Руската страна се отнася с разбиране и стремеж. От нейна страна прозвуча волята при определени обстоятелства да продължи изграждането на „Южен поток”. Ние имаме много големи перспективи и въпросът е нашето правителство да бъде много по-активно и да може да отстоява националния ни интерес. Ние от АБВ защитихме българският национален интерес, защитихме българската стратегическа външна политика в генерален план, но ясно очертахме, че въпросите на сигурността не могат да бъда решавани без Русия, както и без Турция”, заяви зам.-председателят на АБВ.

Той допълни, че въпросите на икономическото развитие не могат да решавани чрез изолационни или санкциониращи мерки. Петков посочи, че от АБВ са готови да представят пред управляващите резултатите от разговорите с руската страна.

„Убеден съм, че президентът Първанов може да бъде много полезен в решаването на част от натрупаните проблеми, в това число и тези извън България между ЕС и Русия. Сами разбирате, че не може 6 месеца да имаме много тежък конфликт между Русия и Турция, който е на път да се изглади и слава Богу, защото ние нямаме интерес от това да има напрежения в Черно море, и ние за тези 6 месеца да не намерим стъпката, с която да направим „Южен поток” необратим. А да си говорим за хъбове. Трябва да можем да се борим, да решаваме нашият интерес днес и веднага без да сме конюнктурни, но да отчитаме конюнктурата”, коментира още Петкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.