На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Хенри Кисинджър: ЕС трябва да се отнесе към Великобритания като към възможен сънародник, а не като към избягал от затвора престъпник

„ЕС трябва да се отнесе към Великобритания като към възможен сънародник, а не като към избягал от затвора престъпник“, заяви бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, публикувана в днешния брой на „Уолстрийт джърнъл“, предаде „Фокус“.

„Европейският съюз не трябва да се опитва да наказва Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави“, подчертал е той.

Брюксел трябва да се фокусира върху разрешаването на собствените си проблеми и върху сътрудничеството с Лондон в новите условия. „Наказанието на Обединеното кралство няма да реши въпроса как ще се ползва общата валута при отсъствието на обща данъчна политика между страни с различен икономически потенциал. Или пък как да действа един съюз, чиято способност за общи политически стратегии значително отстъпва пред неговите икономически и административни възможност“и, отбелязва Кисинджър.

“Великобритания трябва да прокара такава концепция за автономия, която да подразбира всестранно сътрудничество. Великобритания и Европа трябва да помислят за това, как могат да си върнат историческото значение на ролята за формиране на международния ред“, добави бившият ръководител на американската дипломация.

Той подчерта водещата роля на Великобритания за формирането на Евросъюза. Той посочи, че на фона на случващите се в Европа процеси „американската роля трябва да се преразгледа така, че ръководството да се осъществява по нов начин, да се премине от доминиране към убеждение“.

В този смисъл, бившият държавен секретар призова Вашингтон да не се отказва от „особените си отношения“ с Лондон, включително и в сферата на търговията. Според Кисинджър, Великобритания е „ключов елемент“ в структурата на „цялото трансатлантическо партньорство“, имащо особено значение за САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.