Шофьорът, правил дрифт пред НС, получи една година условно с 3 години изпитателен срок

Мъж, влязъл в клас и шамаросал петокласник, отива да съд

Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Вучич: Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас

Хенри Кисинджър: ЕС трябва да се отнесе към Великобритания като към възможен сънародник, а не като към избягал от затвора престъпник

„ЕС трябва да се отнесе към Великобритания като към възможен сънародник, а не като към избягал от затвора престъпник“, заяви бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, публикувана в днешния брой на „Уолстрийт джърнъл“, предаде „Фокус“.

„Европейският съюз не трябва да се опитва да наказва Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави“, подчертал е той.

Брюксел трябва да се фокусира върху разрешаването на собствените си проблеми и върху сътрудничеството с Лондон в новите условия. „Наказанието на Обединеното кралство няма да реши въпроса как ще се ползва общата валута при отсъствието на обща данъчна политика между страни с различен икономически потенциал. Или пък как да действа един съюз, чиято способност за общи политически стратегии значително отстъпва пред неговите икономически и административни възможност“и, отбелязва Кисинджър.

“Великобритания трябва да прокара такава концепция за автономия, която да подразбира всестранно сътрудничество. Великобритания и Европа трябва да помислят за това, как могат да си върнат историческото значение на ролята за формиране на международния ред“, добави бившият ръководител на американската дипломация.

Той подчерта водещата роля на Великобритания за формирането на Евросъюза. Той посочи, че на фона на случващите се в Европа процеси „американската роля трябва да се преразгледа така, че ръководството да се осъществява по нов начин, да се премине от доминиране към убеждение“.

В този смисъл, бившият държавен секретар призова Вашингтон да не се отказва от „особените си отношения“ с Лондон, включително и в сферата на търговията. Според Кисинджър, Великобритания е „ключов елемент“ в структурата на „цялото трансатлантическо партньорство“, имащо особено значение за САЩ.