Избягалият затворник от Силистра е участвал в бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор

Избягалият затворник Димитър Братанов – Кокала, който вчера разигра истински екшън в Силистра, има зад гърба си 10 присъди и е бил участник в бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор на града, извършен преди години.

На 31 май Димитър Братанов успява да избяга от затвора във Варна, където излежава четиригодишна присъда за грабеж и отвличане. Близо месец издирването му е без резултат. До момента, в който не е разпознат от двама полицаи в центъра на родния град Силистра, информира Би Ти Ви.

Когато са тръгнали да установяват самоличността му, той е побягнал. Бил е въоръжен.
Бягайки, Братанов стреля по полицаите. След това отвлича таксиметровия автомобил на Румен Костадинов, който по ирония на съдбата е пенсиониран полицай.

„Насочи пистолета зад мен и каза „Карай". И аз тръгнах, а двете патрулни коли тръгнаха зад мен. И аз го питах -Добре, в каква посока да караме, а той каза - Карай по пътя за Айдемир", разказва Румен Костадинов.

Като бивш служител на реда, Румен успява да запази самообладание.
„В такъв момент, ако се уплашиш, става по-лошо. Въпросът е да се запази самообладание. Иначе не се знае какво може да стане”.

Костадинов каза още, че се опитал да го успокои, защото видял, че е нервен.
Румен подкарва автомобила с не повече от 40 км/час. Изминават няколко километра, следвани от два полицейски автомобила.

„Едната патрулка мина отпред, другата отзад. И аз му викам - Дай да спираме, скачай тук и той се съгласи. И така стана... През цялото време мълчеше. Само веднъж каза „Добре, ще спреш тук в една от улиците и аз слизам", допълни Румен.

Преследването завършва на улицата. Беглецът стреля срещу полицаите и побягва. Прескача оградите и се барикадира в гълъбарниците в двора на дядо Кольо, който по това време е у дома със съпругата си.

Полицията обгражда дома на дядо Кольо и започва преговори с беглеца. След 40 минути той е задържан.

В Братанов са намерени два пистолета. Той е отведен от полицаите с окървавен крак, тъй като при нахлуването си в имота на дядо Кольо е нахапан от кучето му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право