82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Създават роботи терористи

Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора, твърди авторитетно изследване, публикувано от ООН.

Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън“. Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи“(САОС, “Lethal Autonomous Weapons Systems”), които са способни да извършват убийства, без да е необходим човешки контрол над тях.

Подобен вид машини са известни на широката публика от филми като „Терминатора“, но в действителност роботите-убийци могат да бъдат всичко – от умна мина до въоръжен с картечници дрон. ООН иска налагането на стриктни правила за използване на роботите-убийци, за да бъде гарантирано, че те няма да бъдат използвани като оръжие за война, но със сигурност може да се каже, че терористите няма да се съобразяват с тези правила.

„Въпреки че тези [роботизирани умъртвяващи] системи могат да са достъпни на технологично напредналите страни в начална фаза, то е вероятно, че те ще бъдат разпространявани“, се казва в доклада. „Терористите в действителност активно търсят такива системи“, продължава документът, цитиран от БГНЕС.С

Поради незаконни начини за разпространение е възможно САОС да попаднат в ръцете на терористи. Светът е на ръба на революция в роботиката, в която се очаква да видим машини, поемащи ролите на хора и потенциално да предизвикат безработица от действително катастрофално ниво. Но колкото по-разпространени стават роботите, толкова по-лесно те могат да попаднат в ръцете на терористи и да бъдат използвани за убийството на невинни хора.

В доклада на ООН се казва още, че поради присъщия двоен характер при употребата на много роботизирани технологии, много системи, които първоначално са създадени за цивилни цели, лесно могат да бъдат променени и да бъдат превърнати в механични убийци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.