Кюстендил е блокиран от униформени

Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Възрастен мъж от Козлодуй загина след пожар в дома му

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Без Владо Карамазов в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева се забърква в любовна драма

Автобусът на годината e хибриден Mercedes Citaro спечели конкурс

Един мъж е починал, а други петима са пострадали при сбиване в центъра на Кюстендил

Тежко е състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили

Най-малко 8 души загинаха и над 50 бяха ранени при пожар в квартал в Бангладеш

САЩ търсят европейско присъствие в Североизточна Сирия

Дерайлиралият в Пловдив влак е изправен и ще напусне гарата

Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Създават роботи терористи

Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора, твърди авторитетно изследване, публикувано от ООН.

Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън“. Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи“(САОС, “Lethal Autonomous Weapons Systems”), които са способни да извършват убийства, без да е необходим човешки контрол над тях.

Подобен вид машини са известни на широката публика от филми като „Терминатора“, но в действителност роботите-убийци могат да бъдат всичко – от умна мина до въоръжен с картечници дрон. ООН иска налагането на стриктни правила за използване на роботите-убийци, за да бъде гарантирано, че те няма да бъдат използвани като оръжие за война, но със сигурност може да се каже, че терористите няма да се съобразяват с тези правила.

„Въпреки че тези [роботизирани умъртвяващи] системи могат да са достъпни на технологично напредналите страни в начална фаза, то е вероятно, че те ще бъдат разпространявани“, се казва в доклада. „Терористите в действителност активно търсят такива системи“, продължава документът, цитиран от БГНЕС.С

Поради незаконни начини за разпространение е възможно САОС да попаднат в ръцете на терористи. Светът е на ръба на революция в роботиката, в която се очаква да видим машини, поемащи ролите на хора и потенциално да предизвикат безработица от действително катастрофално ниво. Но колкото по-разпространени стават роботите, толкова по-лесно те могат да попаднат в ръцете на терористи и да бъдат използвани за убийството на невинни хора.

В доклада на ООН се казва още, че поради присъщия двоен характер при употребата на много роботизирани технологии, много системи, които първоначално са създадени за цивилни цели, лесно могат да бъдат променени и да бъдат превърнати в механични убийци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.