Вицепремиерът Меглена Кунева представи новия антикорупционен закон в НС

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет.

"Няма забранени въпроси между първо и второ четене, важно е днес Народното събрание да подкрепи философията на антикорупционния закон и да дадем ясен знак на обществото каква е посоката. Имаме сериозен проблем с корупцията и се нуждаем от проверки за нея и конфликта на интереси по законов и предвидим начин. Цел на закона е създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Този орган трябва да бъде единен, силен и да бъде отчетен пред обществото и Народното събрание. Създаването му е в основата на ефективността на този закон. Неговата независимост е ключова, каза още вицепремиерът, това заяви преди началото на дебатите за антикорупционния закон в пленарна зала вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя съобщи, че между първо и второ четене ще бъде създадена работна група, с участие не само на депутатите, но и на експерти, за да се гарантира допълнително, че няма никакви съмнения за независимостта и професионализма на органа. На нея ще бъдат обсъдени всички чувствителни въпроси.

Кунева посочи, че законът е в съответствие с Националната стратегия за противодействие на корупцията. Уверена съм, че идеята за това законодателство е подкрепяна от хора, гласували за всички парламентарни
групи, каза тя.

Вицепремиерът заяви още, че новият текст на закона, предложен от МС, е съобразен с основните притеснения на депутатите, изразени както при предишния закон, така и по време на дискусиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика