Забавления и големи намаления за Световния ден на снега в ски зона Банско

Ураганен вятър затвори ски зоната в Банско

Борисов: Зелените да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ

Бедствено положение в община Смолян заради силен вятър

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Сотир Цацаров: Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор – икономическата и санкционната

„Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор – икономическата и санкционната“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на Международна кръгла маса „Икономика на светло”, съобщи „Фокус“.

„По мое виждане два са основните лостове, механизми или две са основните посоки за противодействие на сивия сектор. Естествено единият е икономическият. Икономическите лостове или механизми са свързани с това, което държавата прави по отношение на своята данъчна политика, такси, ДДС и всичко друго. Те са предмет на законодателни решения, на оперативни решения, но така или иначе те са територия на държавното обвинение“, посочи Цацаров.

„Втората насока е санкционната, може би щях да бъда по-точен, ако я кажа репресивно-санкционната, но използвам по-меката дума санкционна. Тя обхваща една поредица от органи, в началото стоят контролните органи, после идва Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност” и органите на прокуратурата. Това е територията, която е мястото на самата прокуратура”, допълни той. „2/3 от така наречения сив сектор се бори от тези, които са на първа линия, от контролните органи”, посочи главният прокурор.

„1/3 в по-сивото от сивото, ако има такъв цвят, среща силите на наказателната репресия и се изражда в престъпления, които биха могли да бъдат най-различни, от контрабанда, през организирани престъпни групи, данъчни престъпления, ДДС измами, длъжностни престъпления в обществените поръчки”, обясни той. По думите му първата и втората линия са свързвани с работата на контролните органи и след това с работата на прокуратурата и разследващите органи.

„Имаме доста добро взаимодействие между институциите, такова, каквото доста време не е съществувало. Независимо от факта, че по чисто конюнктурни или политически причини то много често е предмет на критика”, подчерта Сотир Цацаров. „Ако институциите не взаимодействат и не си говорят, без да навлизат в територията на своите компетентности, резултати определено няма да има”, допълни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.