Зорница Русинова: От началото на годината има 111 000 еднодневни трудови договори

"От началото на годината има 111 000 еднодневни трудови договори – една ефективна мярка срещу сивата икономика и работата на черно", заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“, предаде "Фокус".

"Предстои да оптимизираме прилагането на еднодневните договори и да създадем ясна, прозрачна процедура на земеделските производители", допълни Русинова.

"Борбата със сивата икономика и пазара на труда са несъмнено взаимно свързани и мисля, че резултатите от всички мерки, които правителството прилага в последните 2 години дават своя резултат по отношение на пазара на труда. За пръв път през април месец тази година имаме 7.1 % ниво на безработица - под средното европейско ниво в сравнение със 7-годишен период назад. За първи път през последните две години можем да кажем, че имаме ръст с около 20 500 човека на година на заетите лица, с 1.3 пункта се увеличава и коефициента на заетостта.
Несъмнено това са позитивни тенденции на пазара на труда", каза още Русонова.

Министърът посочи, че предстои да бъде увеличен броя на инспекторите в Главна инспекция по труда за мсетка на администрацията, за да се засили контролнлата дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика