Бойко Борисов: България е сред от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари

В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което води с милиарди повече приходи в бюджета. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“.

„Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари. Те я правят по един изключително ефективен начин - обръщат кофата за боклук и вътре всички кутии за цигари ги преброяват – колко са с бандерол и колко не са. По-ефективен от този начин няма и видяхте , че в в момента България е от най-добрите в Европа. Като казвам най-добрите в Европа това зад нас води в бюджета приходи с милиарди повече”, каза премиерът.

Борисов посочи, че още като главен секретар на МВР е полагал големи усилия за междуинституционална съпричастност към даден проблем.

"Справихме се при първия мандат още. Благодарен съм на главния прокурор за това, че започнахме тази дейност. С огромни усилия, но с волята на няколко министъра успяхме да съберем екипи между ведомствата, заедно с прокурори, които да знаят какво се прави, информационните масиви се свързаха и работата започна. Смятайте каква мощна система за контрабанда има, но нашите хора успяха да се справят добре", отчете Борисов.

"А не както беше преди години - обяснения, губене на време, а през това време камионът минал, разказа премиерът. От първия момент до края всички тези хора от различните служби ги наблюдават, ротационно ги сменяме през известно време и резултатът само от началото на тази година е 1.4 млрд. лв.", уточни Борисов.

„Не може да си представите какво усилие коства да накара митниците да си дадат данните на ГДБОП, или ГДБОП на полицията, или данъчните на ГДБОП или обратното. Съпротива все едно дете от майка откъсваш за техните информационни системи”, отбеляза Борисов.

Това са факти и който иска да ме опровергае - да каже, посочи той. Направихме така, че за да внасяш месо - трябва банкова гаранция. Същото е и при горивата - плати си и внасяй, като продадеш, ти връщаме парите, посочи Борисов. Същото е и при туризма. В началото хората си мислеха, че правим нещата кампанийно- сега всяка седмица шефът на данъчното, на полицията, на БОП, така сме ги разпределили, че по курортите са агенти под прикритие и от всяка едно заведение им събираме касовите бонове. Ежечасно, ежеминутно- така знаем какво се прави. В София всяко кафе проследяваме дали декларира оборота си, отбеляза Борисов.

Премиерът се спря и на законодателната програма на НС в тази сфера и заключи, че правителството има цялата воля, за да докара тази борба докрай. Защото тя гарантира като дойдат празници, да се дадат бонуси за пенсионерите. Само тази година са отишли над 200 млн. лв. за пенсионерите. След това Борисов коментира ремонтирането и изграждането на магистралите. „Можеше и аз да не правя тунела на „Хемус” сега, но се избиха хората там”, заяви Борисов. И напомни за хората, които от Възродителния процес не са имали път.

Коментирайки Брекзит, премиерът заяви, че "когато една икономика търпи щети, не може на по-малките колелца да не се отрази".

"Тази страна ще намери начин да си избие тези пари. Когато една голяма държава се тресе от политически кризи и в управляващите им партии тече истинска битка, това генерира несигурност. Дори фактът, че Великобритания казва, че напуска, но ще направи това по-нататък, а в същото време ние трябва да гарантираме една стабилност на ЕС, санкциите към Русия до 2016 г. няма да паднат, казват има напредък, но не е както трябва. Както и контрасанкциите няма на паднат, заради което губим ние в земеделието", каза Борисов.

"Съседна Турция пък се раздира от атентати, което е ужасно за нашите съседи и в никакъв случай не е добре, което поставя на изпитание и нашите служби. Ужасни условия има в света и в такава ситуация ние, все пак, сме успели да вдигнем резултатите, каза той. На Балканите и в Европа събитията текат много бързо, предстоят избори в САЩ.

От това, което чух, и при осъзнатите проблеми и мерки, можем да изкараме икономиката на светло. Мога да ви гарантирам, че в това отношение няма да има никакво отстъпление. Надявам се до края на годината да бъдем с по-добри приходи, защото всеки иска нещо- пенсии, заплати и всеки за себе си си е най-важен", заключи Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини