Кмет даде 17 благотворителни вечери

Кметът на шуменската община Върбица Мердин Байрям даде по време на свещения месец Рамазан 17 ифтара /благоторителни вечери/ във всички населени места. В петък вечерта е последният 18-ти. Общите трапези на християни и мюсюлмани под звездите се превръщат в нещо като неофициални кметски приемни, защото хората си казват и радостите, и проблемите.

В сряда вечерта трапезата в Горната махала на град Върбица беше уважена и от отец Константин, който служи в местната църква "Св.Димитър" и е игумен в манастира "Св.Пантелеймон". На ифтарите са добре дошли всички, без разлика на религия. Няма значение и дали си се въздържал от храна и вода през целия ден.

Градоначалникът Байрям признава, че пази пост от изгрев до залез слънце, когато не е много натоварен с пътувания и кметски ангажименти. Стриктно се въздържа в последния ден преди свещения празник. Тази година постът свършва на 4 юли, а на следващия ден е Рамазан Байрам и мюсюлманите ще празнуват три дни.

Иначе кметът втори мандат дава ифтари още преди да го изберат за първия. Със съпругата му като младоженци решили да правят благотворителни вечери в селата Бяла река и Тушовица, откъдето са родителите им. Сега като кмет не може да дели селата и спонсорира общи софри навсякъде. Млади и стари похапват салата, агнешка яхния и десерт в специални съдове за еднократна употреба. Гозбата се готви от баш майсторка във всяко село, а доброволки се грижат за чистотата на братската трапеза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини