Британецът, откраднал автомобили в Стражишко, разследван и за измама Чужденецът е задържан за 72 часа

Такситата във Варна искат по-високи минимални тарифи

Мевлют Чавушоглу: САЩ ще доставят договорените изтребители Ф-35 през 2020 г.

Осъдиха майка и син за хулиганство, оказали съпротива срещу полицай

Мъж е с опасност за живота след масов бой в село Манолово

Борисов: Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят какво беше в Харманли и Любимец

Условна присъда за агробизнесмен, причинил смъртта на работник на пътя

Фандъкова: 90% от стоманобетоновата конструкция на релсовия път на ул. „Граф Игнатиев“ в София е изградена

Откриха чума по овце и кози в село Воден

Всеки трети лекар във Варненско е над 55 г.

Почти всички учители и съученици на Йоан Матев имали съмнения за убийството в Борисовата градина, никой не подал сигнал

Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка

Гръцкият бизнес благодари на премиера Борисов за стабилната инвеститорска среда в страната Инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България

Полицията в Ловеч издирва избягал тази сутрин затворник

Румънска гражданка пострада при катастрофа на магистрала „Тракия” край Сливен

Плевнелиев повтори пред Порошенко тезата си за Крим

“Не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместен брифинг с държавния глава на Украйна Петро Порошенко. 

“България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата с мирни, дипломатически средства. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донец и Луганск. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация”, заяви Плевнелиев.

“За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа”, подчерта той за пореден път. “Ползотворния диалог между нас дава възможност отново да препотвърдим много ясната и категорична принципна българска подкрепа за европейското бъдеще на Украйна. ЕС е проект за мир и човешко и икономическо развитие на нациите, за сътрудничество между народите.Украйна заема изключително важно за място във външно политическите приоритети на България”, каза още той.

 Президентът Плевнелиев изтъкна, че народите на България и Украйна имат приятелски отношения от повече от 10 века. “Постигнатите днес договорености и подписаните споразумения за сътрудничество при бедствия, сътрудничество в рамките на космически експерименти, както и по въпросите на младежта и ще дадат тласък на развитието на отношенията ни. С удоволствие отбелязвам положителната динамика в двустранния диалог между двете страни”, коментира още той. 

“В зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти”, допълни Плевнелиев. 

„Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан“, заяви българският държавен глава.

По думите му трябва да си даваме сметка също така и за това, че балансът в черноморския регион е тотално разрушен. „Такъв няма и разбира се зависи от всички нас да търсим гаранции за своята сигурност при нарушен баланс и генерирането на заплахи от замразени конфликти, а сме свидетели дори и на брутална агресия, като окупация на независима държава – именно това което се случва в Украйна с Крим“, коментира Плевневлиев.

Според него единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи. „България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност във форматите на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха“, посочи Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.