Показват 52 нови картини в Градската художествена галерия в Пловдив

52 нови картини, постъпили във фондовете "Живопис" и "Графика" на Градската художествена галерия в Пловдив, ще бъдат показани от 1 до 31 юли в залите за временни изложби на първия етаж на красивата червена сграда на Главната улица в града под тепетата.

Художествените произведения са създадени както от известни майстори-класици, така и от съвременни автори, работещи в сферата на концептуалното изкуство. По-големите колекции от определен автор са получени с дарителски акт от самите художници или от техните наследници.

Представени са всички жанрове в живописта - портрет, фигурална композиция, натюрморт, пейзаж, абстрактна живопис, а сред акцентите са платна на Марио Жеков, Димитър Куманов, Султана Суружон, Лазар Марински, Бедиг Бедросян и носещите по-модерна художествена условност картини на автори от средата и втората половина на 20-и век като Марин Топалов и Иван Поповски

. Изложбата съдържа творби на художниците от поколението на Васил Стоев, Димитър Кирчев, Здравко Йончев, Емилия Арабаджиева, на следващата вълна в лицето на Никола Певичаров, Андрей Янев, Стоян Куцев, проф. Бисер Дамянов, Петър Пиронков, за да се стигне до най-младите автори като Димитър Христович (HR-Stamenov), работещ в областта на съвременните форми - инсталация, пърформанс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура