Искат задължителен общественополезен труд за непълнолетни дилъри

Представители на общинските съвети обсъдиха с депутати въвеждането на по-строги мерки за борба с наркораспространението сред учениците и поискаха задължителен общественополезен труд за непълнолетните дилъри.

"Да има разграничение, когато се продават наркотици във или около училище. Не може една и съща присъда да бъде за дилър, който атакува подрастващите и дилър, който продава, да кажем, накрая на града. Когато биват съдени наркозависими да имат право на избор между присъда и лечение", настоя Теменужка Любенова от Областния съвет в Благоевград.

"Ако съответните органи докажат системно занимание с разпространение на наркотици от непълнолетен, отговорността да поемат и неговите родители. Такова нещо няма в българския наказателен кодекс", допълни Тодор Иванов от Варна.

На срещата председателят на образователната комисия Милена Дамянова припомни, че в новия закон за училищното образование има записани мерки за превенция.

Цветан Цветанов пък заяви, че вече се говори и за тестване на децата за употреба на наркотични вещества.

"С колеги народни представители сме поставили въпроса защо да не се предвиди в профилактичните изследвания, които се правят на учениците, да няма и тест за наркотици. Ако имаме навременната намеса, можем да запазим много от тези деца".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини