Близо 200 души се обявиха в подкрепа на спортна площадка във В. Търново

Продължава сагата със спортната площадка на ул. “Илия Янулов” във великотърновския квартал “Колю Фичето”. На днешното редовно заседание на Общинския съвет се заформи гореща дискусия между граждани на различни позиции и местни парламентаристи. Великотърновци от квартала защитават новия си спортен комплекс за деца и млади хора. Те са започнали събирането на подписи придобивката, изградена с европейски средства от Община Велико Търново, да не се мести на друго място.

Спортният комплекс включва баскетболно игрище със специална настилка и малки трибуни, както и площадка за скейтборд. Създаването му по европейски е част от политиката на Община Велко Търново, кмета Даниел Панов и екипа му за насърчаване на спорта и здравословния начин на живот.

Първа на трибуната излязоха живеещите в близост до съоръжението, които настояват то да бъде преместено на друго място в квартала. Те посочиха като причина, че са подложени на невъобразим шумен тормоз. “Нарушават се нашите права. Ние не недоволстваме срещу децата, а срещу избора на място. В тази връзка настоявам за оставката на главния архитект на общината”, заяви търновката Янка Тончева.

Нейната съкварталка Наталия Константинова увери, че недоволните не таят омраза към децата и техните родители. Тя припомни, че 120 души, живеещи в близост до игрището, са се подписали в подписка за неговото преместване. Търновката сподели мнение, че са допуснати законови нарушения в избора на терен. “Ежедневно се сблъскваме с редица трудности- силен шум от баскетболното игрище и рампите за скейтборд, грохота на тротинетките. Повишава се замърсеността, а тъмната настилка на игрището има високо топлинно излъчване. Животът ни се превърна в кошмар”, коментира Константинова. “Ако някой от живущите в района не издържи на това, чия ще бъде отговорността?”, попита тя.

Делян Генчев пък изнесе данни, според които през 2012 год. е обявено обществено обсъждане за изграждането на игрището, като преди това Общинският съвет е дал зелена светлина на проекта. “Все едно младеж да спи с девойка в четвъртък, а в петък да я пита съгласна ли е”, посочи той. По негови думи той и негови съседи са били репресирани от органите на реда след вандалските посегателства на площадката. Генчев заяви, че са били привиквани в полицията, където са били питани защо са писали жалби срещу игрището.

Противоположна позиция изрази майка на 5- годишно дете. Марияна Кречева призова от името на родителите площадката да бъде премествана. Тя я определи като голяма придобивка за квартала. “Става дума за детска глъч, какво по- хубаво от това? Странно как обитателите не са изразявали нещо против обраслата с трева площ, какъвто беше теренът преди изграждането на съоръженията”, каза Кречева. Тя сподели, че само в рамките на една вечер 180 родители са се подписали в подписка за запазване мястото на игрището. “Нека не ограбваме детството на децата и да не им даваме лош пример с вандалски прояви”, призова търновката.

Дебатите продължиха с питане, внесено от общинските съветници от БСП. Валентин Ламбев коментира от трибуната на местния парламент, че освен шумовия тормоз, е притеснително изкореняването на дървета и храсти, за да бъде направена площадката. “Унищожени са зелени площи, които можеше да бъдат облагородени. Това не кореспондира с името на проекта, който целеше зелена и достъпна градска среда”, посочи председателят на групата на червените. Той постави на кмета редица въпроси, сред които как е избрано мястото, спазени ли са законите, предприети ли са действия по жалбите на гражданите, получила ли е общината писмо по казуса от омбудсмана Мая Манолова.

В отговор кметът Даниел Панов припомни, че още през 2012 год. Общинският съвет е разрешил на мястото да бъде изградена площадка. Той информира, че през май Общината е изпратила писмо до управляващия орган за насрочването на среща, на която да бъдат обсъдени възможните варианти за разрешаването на проблема. Панов съобщи, че над 40 000 лв. е размерът на средствата, похарчени за възстановяване на щетите, нанесени от вандали. Той бе категоричен, че законите са спазени, а в деловодството на Общината не е постъпило писмо от омбудсмана.

“Спазили сме всички процедури. Община Велико Търново е с доказан капацитет по отношение работата по европейски проекти. Не е случайно, че сме на седмо място по усвояване на средства от ЕС”, коментира градоначалникът.

От своя страна Валентин Ламбев заяви, че управляващия орган не живее до площадката и ще изпрати сигнал до прокуратурата и РДНСК.

В дневния ред на заседанието бе включена и точка за и за обсъждането на въпроса. Д-р Даниела Андреева от групата на ГЕРБ сподели, че пет пъти е посетила игрището в различни часове през почини и работни дни. “Невъобразим шум нямаше. Дали все пак шума от спортуващите е по- дразнещ от този на форсиращ двигател на автомобил в ранните часове” попита д-р Андреева и призова проблемът да не се политизира.

Разглеждането на точката бе отложена за следващото заседание на местния парламент. Дали рампата за скейтборд може да бъде преместена на друго място в квартала ще каже Управляващият орган към оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”.
Спортният комплекс бе изграден в края на миналата година и отворен за детски спорт през пролетта. През последните месеци и баскетболното игрище със специална настилка, и рампата за скейтборд бяха атакувани от вандали и злосторници – теренът бе заливан с катран и боя, а скейтбордната площадка бе прогорена на два пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини