Владислав Горанов: Очакваме около 3,5% излишък в бюджета за първото полугодие

По време на международната кръгла маса на тема „Икономика на светло” финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква около 3.5% излишък за първото полугодие на 2016 г., който гарантира стабилизирането на публичните финанси.

След като успяхме да стабилизираме и подредим финансовата система, отчитаме, че България се представя сравнително добре - сравнение с последните години, и то на фона на геополитическата и икономическата нестабилност в обкръжаваща ни среда, съобщи още министър Горанов.

Положихме сериозни усилия за повишаване на събираемостта на приходите и предприехме редица мерки за това, на първо място законодателни, продължи министърът. Въведохме обратното начисляване на ДДС и годишно от него можем да отчетем около 200 млн. лв. Стартирахме от началото на 2014 г. и е развита от сегашното правителство мярката, свързана с физическото придвижване на стоки с висок фискален риск. Проследихме 895 хил. тона рискови стоки, уточни той. Продължава тенденцията за намаляване на плащанията в брой, отбеляза Горанов. При течните горива полагаме целенасочени усилия за въвеждане на механизъм за гарантиране на дължимия данък ДДС. Освен тази мярка създадохме задължения на НАП да уведомяват компетентните органи при нарушаване на законодателството и налагане на санкции за това, посочи той.

Министър Горанов се спря на редица данни от статистиката, в които се наблюдава ръст на акцизите от горива, от броя на обложените цигари за 2015 г. България е сред страните в ЕС с най-голям спад на контрабанда в съюза, заяви той. При приходите от акциз от алкохол и алкохолни напитки се отчита увеличение от 5.3%, продължи министърът. Имаме много случаи на разкриване на производство на нелегален алкохол. Предприехме и някои нестандартни мерки, свързани с повишаване на събираемостта и имаме добри резултати от националната лотарийна кампания на НАП с касовите бележки. Ще подкрепя колегите да продължим тази инициатива, която е атрактивна и се посреща с интерес от всички български граждани. Взехме и сериозни мерки в укрепване на институционалното сътрудничество, призна Горанов. Предотвратени са много случаи на опити за неплащане на данъци, каза той.

Министър Горанов отново заяви пред представителите на бизнеса, които участваха в кръглата маса, че МФ е отворена администрация към всякакви предложения, които биха могли да засилят капацитета на държавата и тя да може си събира приходите и да създава среда за правене на бизнес, която да е конкурентноспособна, съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси