ВТУ получава 2 млн лв. до края на юли

Оздравителната програма на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” вече е одобрена и се очаква финансовото министерство да отпусне 2 милиона лв. за учебното заведение, заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. По думите му в плана са направени само козметични корекции и е въпрос на време средствата да бъдат приведени.

“Имаме одобрението на финансовото министерство. Самата процедура изисква стиковане с другите министерства. Това е и причината да се забави. Първото нещо, което ще направим, след като получим сумата е да се разплатим с преподавателите.

Част от тях не са получавали парите си за три години назад. След това ще се разплащаме с доставчици, строители и останалите, на които дължим пари.”, обясни проф. Христо Бонджолов. Той допълни, че към момента университета е успял да покрие 1,5 млн. лв. задължения от общо заварените 6 млн.

С очакваната от държавата сума ще бъдат погасени още над 2 млн лв., а останалите най-вероятно ще бъдат покрити от спонсори, които ръководството вече е осигурило.

„Надявам се до две седмици да ви съобщя новината, че сме намерили и останалите пари за погасяване на задълженията и останалите разходи. Парите ще бъдат осгурени от спонсори, от бизнеса, заедно с програмите, които започваме съвместно. Ако искаме да се развиваме поне трябва да сме на нула. Парите вече са намерени. Така че излизаме и ще се справим за по-малко от година и половина с този колосален дълг”, допълни проф. Бонжолов. Той обаче подчерта, че ВТУ трябва да се развива и по думите му ръководството полага всички усилия. В тази връзка бяха отчетени и положителните резултати от кандидатстуденстката кампания.

До момента 550 души са се записали предварително чрез акцията „Рано рани”. От тях 400 души са потвърдили мястото си в университета. Останалите са променили решението си или не са издържали държавните зрелостни изпити. 160 души вече са записани директно, защото отговарят на условията по документи.

„Към момента 620 са записаните първокурсници. Над 1000 са заявленията за участие в класиранията, а отпуснатата държавна поръчка е за около 1800 бакалври и 200 магистри”, обясни заместник-ректорът проф. Стоян Буров. Към момента най-голям интерес има към специалността „Право”.

На второ място се нарежда „Психология”, а новите специалности „Приложна лингвистика с информационни технолоии” и „Софтуерно инженерство” са на трето и четвърто място. Според проф. Буров ръководството правилно е усетило нагласите на студентите, създавайки тези направления. Той отчете и успех при платеното образование, за което са отпуснати 550 места. Записаните до момента са 120 души, което беше определено като голямо постижение. От тях 50 са в специалността „Право”, за която се заплаща едва 475 лв. за семестър.

„Таксата е по-ниска от държавната поръчка в други университети. Решили сме да открием още 50 бройки, които съм убеден, че също ще се запълнят. Пуснали сме 100 бройки за „Психология”, а до момента са се записали 33. Пускаме и 100 места за „Предучилищна и начална педагогика” задочно, за които сме убедени, че също ще се напълнят. Цяло лято университетът ще работи за записването на студентите”, допълни проф. Буров.
ВТУ стартира и нова инициатива. Според информация на МОН в следващите няколко години ще се пенсионират 40 000 учители. Университетът е решил да отговори на потребностите от учителски кадри и през новата учебна година ще приеме повече от 500 задочници в платена форма на обучение за предучилищна и начална педагогика, философия, физическо възпитание, математика и информатика.

За първа година задочно ще могат да се обучават и преподаватели по английски език. Записванията стават веднага и до изчерпване на местата, а таксата за семестър е между 321 и 475 лв, зависимост от специалността.

Преди 4 дни започна и записването за магистърските програми, които към момента са по 178 направления. Работи се съвместно с БАН по 13 от тях. Партнира се и с чуждестранни ВУЗ-ове. От понеделник до сряда са приети 100 души. Десет от тях са завършили други университети и са предпочели ВТУ.

„Очакваме около 200 души от Австрия, които ще учат дистанционно „Бизнес администрация”. Това е огромен успех за нас. Осъществили сме връзки с Кипър, Китай, Русия, Азербайджан, Гърция и други страни. Това е само началото и очакваме още повече чуждестранни студенти”, обясни проф. Христо Бонжолов.
Ректорът за пореден път отрече твърдението, че ръководството иска да закрива специалността „Скулптура”. Той обясни, че са пуснати три конкурса за преподаватели в направлението. Проф. Бонджолов подчерта, че е обиден за отношението на преподавателите, които дори не са му казали, че ще има протест пред Ректората.

„Аз ги попитах какво ще направят ако пред тях организирам струпване на камъни, как ще реагират. Поне ми кажете какво е това. Идеята е да се каже, че сегашното ръководство иска да закрие специалността. Как е възможно някой да си помисли, че ще закрием нещо, в което има студенти. Но няма как да не му намалим разходите. Не може една сграда да има повече разходи от Ректората. Ако няма студенти в една група какво да я правим? Как да работи без студенти? До момента е записан един човек. За да съществува трябва да са поне 4. Дано да се запълнят”, обясни проф. Бонджолов.

Той отговори и на твърденията, че ръководството иска да съкращава персонал. По думите му освобождаването на служители е свързано с факта, че преди 4 години са подписали заявление, че ще станат доктори, но не са спазили ангажимента си. Останалите преподаватели, които ще бъдат освободени са пенсионери, на които ще бъде дадена възможност да работят на хонорар.

„Не е лесно, но трябва да запазим университета. Ако не направим промените, ако не рационализираме работата, ще потънем. Не може да имаме 30 преподаватели на 100 студенти. Не може да се увеличава разхода и да се намалява прихода, студентите стават по-малко. Държавата не може да ни субсидира постоянно. Промените ще засегнат около 100 души”, допълни още проф. Бонджолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование