Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Европейският съюз има нужда от дълбоки реформи, заявиха от БДО

Европейският съюз има нужда от дълбоки, същностни реформи. Такава позиция изрази във Велико Търново ръководството на Българска демократична общност. “В момента няма идея какво точно трябва да се направи. След брексита стана ясно, че това, което ще се случи този път няма да е половинчато, ще засегне основите на Европейския съюз, ще е болезнено, но вече неизбежно”, коментира заместник- председателят на политическата инициатива Владимир Юруков.

Той заяви, че БДО не възприема брексита като пиянството на един народ или като колективна лудост. “Ние виждаме в това едно първо събитие, което през изборите в САЩ, може да намери всестранно отражение и да доведе до промяна в политическото устройство и в цялата общност”, посочи той.

Ръководството на БДО пристигна във Велико Търново, за да представи есето “Моралният вариант на пазарно стопанство”, дело на доц. Атанас Узунов, който е преподавател в Софийския университет. Според политическата инициатива тази концепция е помогнала на част от държавите след Втората световна война да развият нормален, справедлив, свободен обществен строй, който дава шанс на всички.

Есето представя възгледите на германския учен и политик Лудвиг Ерхард. “Според него три са постоянно срещащите се проблеми на пазарното стопанство- съмнение в справедливостта на пазарните резултати, кому какво се полага от крайния доход. Всеки се чувства излъган и това води до разделянето на класи, конфликти и инфлация. Вторият проблем е породен от това, че предприемачите искат да печелят максимума и създават твърде големи капацитети с прекомерни инвестиции. Връзката между производство и потребление се разкъсва и възниква масова безработица и стопански крици. Третият проблем е свързан със страха на предприемача за неговото съществуване”, обясни доц. Атанас Узунов.

Той посочи, че Лудвиг Ерхард открил нов вид етика- устройствената. “Той предлага етичен принцип, според който всеки ограничава доброволно собствената си свобода като има предвид тази на другите. Ерхард заявява, че при това условие стопанството и обществото ще се развиват устойчиво, когато всеки поеме своята отговорност”, каза авторът на есето.

По негови думи чрез прилагането на тази етика ще се гарантират стабилни пари и ценово равнище, ще се установи пълна заетост и устойчиво развитие, ще се постигне частна отговорност за собствените стопански решения.

Председателят на БДО Господин Тонев коментира, че тази концепция е била наречена икономическо чудо и чрез нея само за няколко години са задействани механизма на свобода на човека и обществото в редица държави, които регистрирали подем. По негови думи концепцията подкрепя семейния и дребния бизнес. Тонев сподели, че есето “Моралният вариант на пазарното стопанство” ще бъде представено пред гражданите по време на редица дискусии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.