Дуейн Джонсън оповести раждането на третата си дъщеря

Маскирани обраха игрална зала във Видин

СДВР с мерки за охрана на реда заради дербито “Левски” – ЦСКА утре

Над 10 служители на ДАИ-Благоевград арестувани заради рекет на транспортни фирми (СНИМКИ)

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

Откриха труп на българка в Италия, била убита с изстрел в лицето

Борисов в Словения: Европейската перспектива е ключова за развитието на Западните Балкани

Фестивалът „Здравей здраве“ гостува в Благоевград

Младежки ГЕРБ: Бъдещето на младите хора е приоритет за българското правителство Европейската младежка конференция в София даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, твърди организацията

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 70,51 долара за барел

Съдът пусна от ареста шофьорката от магистрала “Тракия”

Комисията по досиетата награди Цветан Цветанов за приноса му за публичното разкриване на архивите на ДС

Шефът на “Антикорупция” за случая “Иванчева”: Правим пълен финансов анализ на всичките обвиняеми

Григор Димитров: Да спечеля Голям Шлем? Защо не?

Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле обсъдиха отличните двустранни отношения

Европейският съюз има нужда от дълбоки реформи, заявиха от БДО

Европейският съюз има нужда от дълбоки, същностни реформи. Такава позиция изрази във Велико Търново ръководството на Българска демократична общност. “В момента няма идея какво точно трябва да се направи. След брексита стана ясно, че това, което ще се случи този път няма да е половинчато, ще засегне основите на Европейския съюз, ще е болезнено, но вече неизбежно”, коментира заместник- председателят на политическата инициатива Владимир Юруков.

Той заяви, че БДО не възприема брексита като пиянството на един народ или като колективна лудост. “Ние виждаме в това едно първо събитие, което през изборите в САЩ, може да намери всестранно отражение и да доведе до промяна в политическото устройство и в цялата общност”, посочи той.

Ръководството на БДО пристигна във Велико Търново, за да представи есето “Моралният вариант на пазарно стопанство”, дело на доц. Атанас Узунов, който е преподавател в Софийския университет. Според политическата инициатива тази концепция е помогнала на част от държавите след Втората световна война да развият нормален, справедлив, свободен обществен строй, който дава шанс на всички.

Есето представя възгледите на германския учен и политик Лудвиг Ерхард. “Според него три са постоянно срещащите се проблеми на пазарното стопанство- съмнение в справедливостта на пазарните резултати, кому какво се полага от крайния доход. Всеки се чувства излъган и това води до разделянето на класи, конфликти и инфлация. Вторият проблем е породен от това, че предприемачите искат да печелят максимума и създават твърде големи капацитети с прекомерни инвестиции. Връзката между производство и потребление се разкъсва и възниква масова безработица и стопански крици. Третият проблем е свързан със страха на предприемача за неговото съществуване”, обясни доц. Атанас Узунов.

Той посочи, че Лудвиг Ерхард открил нов вид етика- устройствената. “Той предлага етичен принцип, според който всеки ограничава доброволно собствената си свобода като има предвид тази на другите. Ерхард заявява, че при това условие стопанството и обществото ще се развиват устойчиво, когато всеки поеме своята отговорност”, каза авторът на есето.

По негови думи чрез прилагането на тази етика ще се гарантират стабилни пари и ценово равнище, ще се установи пълна заетост и устойчиво развитие, ще се постигне частна отговорност за собствените стопански решения.

Председателят на БДО Господин Тонев коментира, че тази концепция е била наречена икономическо чудо и чрез нея само за няколко години са задействани механизма на свобода на човека и обществото в редица държави, които регистрирали подем. По негови думи концепцията подкрепя семейния и дребния бизнес. Тонев сподели, че есето “Моралният вариант на пазарното стопанство” ще бъде представено пред гражданите по време на редица дискусии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.