3,4 г. затвор за шофьор, погубил трима билкари

Ефективна присъда от 3г. и 4 месеца затвор наложи окръжният съд в Шумен на Орхан Мустанов/42г./, който катастрофира със стар ГАЗ-66, "виетнамка", натоварен с берачи на див чесън и причини по непредпазливост смъртта на три жени. Други петима билкари се отърваха със средни телесни повреди при адския удар и изхвърчаването от камиона.

Според съдът, наказанието трябва да бъде изтърпяно при общ режим, в затворническо общежитие от открит тип. Шофьорът се лишава от книжка за 4 г. и половина. Наложена му е забрана да напуска страната. Мустанов има право да обжалва наказанието пред Апелативен съд-Варна.

Делото срещу водачът на камиона вървя по съкратена процедура и приключи за часове в четвъртък. Пред съда в Шумен Орхан Мустанов каза, че признава всички факти от обвинителния акт на прокурора Румен Рачев, така получи право присъдата му да бъде намалена с 1/3.

Тежката катастрофа стана на 4 април миналата година на главен път I-VII във Върбишкия проход. Мустанов, работил като дежурен портиер в община Върбица, но във фаталния ден помагал на изкупчик на билки от града, за когото беряли див чесън ромите.

Мустанов закарал бригадата с ГАЗ-53, но връщането станало със стара "виетнамка". Когато хората се качили в каросерията на камиона, натоварили и събрани в гората дърва за огрев. Шофьорът ги предупредил, че това е нередно, но те настоявали. Така камионът бил претоварен. До 8 души е имал право да вози в каросерията водачът, а в нея се метнали 28 мъже и жени.

Като навлязъл в наклонен участък на пътя, подсъдимият Мустанов решил да намали скоростта, но спирачките на камиона отказали, потънал педала. За да спре движението на претоварената газка, той направил завой на дясно в Т-образно кръстовище, но задната гума се ударила в мантинелата, камионът подскочил, продължил напред, ударил се челно в друга мантинела и попилял хората. На място издъхнала 56-годишната Радка Иванова.

По-късно в болницата от травмите си починали още две жени. Билкарите масово нямали здравни осигуровки, за лечението им плати община Върбица.

Технически експертизи са доказали, че возилото е било с неизправна спирчната и кормилна уредба. Камионът трябвало да минава технически преглед на 6 месеца, а не му бил правен такъв повече от 5 г. Возилото нямало и застраховка Гражданска отговорност.

Като утежняващо вината обстоятелство бе отчетен и фактът, че Мустанов имал 13 административни нарушения на пътя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини