Ген. Кирчо Киров пита: Защо секретно дело дават на европрокурорите

Какво ще прочетат европейските прокурори, които са на проверка у нас, по моето дело, което е секретно и засяга националната сигурност? Това пита в отворено писмо бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

Ексразузнавач №1 е подсъдим за присвояване на 4,7 млн. лв., а две съдебни инстанции досега го пратиха за 10 години в затвора. Той е признат за виновен, че като шеф на НРС отчитал несъществуващи разходи за националната сигурност - пари за изпращането на агенти на мисии в чужбина и пр.

Процесът „Киров“ е един от трите, които нашата прокуратура избра да предостави за анализ на евромисията като пример за успешно разследване.
„Видима за европейските прокурори и за цялата общественост ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела“, подчертава Киров.

Той изразява и притеснения, че чуждите магистрати ще прочетат дело, което осветлява дейността на нашите служби. „Това за хвалба ли е?“, пита генералът. Той припомня, че под негово ръководство разузнавачите спасили пленени български летци в Судан, отвлечена жена в Сомалия и че са помогнали за освобождаването на българските медици, задържани в Либия. 

Вчера от Министерството на правосъдието, което отговаря основно за евромисията, отказаха коментар дали европейските магистрати имат изцяло достъп до тайното дело, тъй като въпросът не бил от тяхна компетентност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право