Як бой в Бургас заради „Вълците на Путин“ (обзор)

Як бой си спретнаха проукраинска група и привърженици на "Вълците на Путин", които пристигнаха в четвъртък в Бургас. Екшънът се разигра в района на бензиностанция, на изхода на морския град. С юмруци и електрошкова палка група млади мъже от Български воински съюз "Васил Левски" с военни дрехи посрещнаха протестиращите срещу рокерското шествие.

След мелето 16 души, сред които четирима украинци, са задържани и ще бъдат съдени по Указа за борба с дребно хулиганство в Бургаския районен съд.

В същото време „Вълците на Путин“, които се събраха в комплекс "Славейков" и засадиха "славянско дърво", потеглиха заедно със свои бургаски колеги от клуба „Black Sea Hooligans MC" към връх Шипка.

"Поддържаме Путин, той е нашият президент, но ние сме мотоциклетисти, имаме друг живот. Политиката си е политика, гледаме да стоим встрани от нея", заяви пред журналисти Андрей Бобровский - президент на едно от отделенията на "Вълците". Походът на „Нощните вълци" е част от инициативата „Славянски свят 2016". Той е започнал на 23 юни и ще завърши в Словакия, като ще премине през 12 държави.

Рокерите през цялото време са били охранявани от полицаи и са се движили по определен маршрут, за да се избегне изходът на бензиностанцията. След Бургас „Вълците на Путин“ потеглиха за връх „Шипка”. След това тръгват към Троянския и Рилския манастир, където засадиха липа, наречена "дърво на обединението".

По неофициалния вариант на програмата, на 1 юли "Вълците" ще продължат към София, където след като запалят свещи в катедралния храм "Александър Невски", ще дадат пресконференция в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" 34. Според друга версия на програмата, преди пресконференцията, членовете на "Нощни вълци" и българските им съмишленици ще поднесат цветя на Паметника на съветската армия в София.

В Полша не ги пуснаха

„Нощните вълци“, известни и като „Рокерите на Путин“ или „Вълците на Путин“, са създадени като мото клуб в последните години на Съветския съюз. При преминаването им през Чехия те бяха освиркани от недоволни граждани, които не искали да ги допуснат. По подобен начин ги посрещнаха и в Германия, а в Полша изобщо не можаха да преминат границата. Според властите на Полша плановете на рокерите да преминат през държавата са провокация.

Лекар е лидер на рокерите

Лидер на рокерите на Путин е 53-годишният Александър Залдостанов по прякор Хирурга. Бил е лекар, но вече не практикува. Личен приятел е на президента, който го награди с медал миналата година по време на събитията в Крим. Роден е в Украйна. Баща му е грузинец. Оригиналната му фамилия е Залдастанишвили. Той завършва медицина и специализира посттравматично лицево възстановяване. После заминава за Германия, където работи в клуб в Западен Берлин и се жени за германка. В началото на 90-те се връща в Москва.

Започва с рокерските изпълнения в началото на 80-те с чешки мотор. Създава "Нощните вълци" през 1989 г.

„Нощните вълци“ се определят като милиция на властта

“Нощните вълци” са клуб, в който членуват над 5000 души. Имат клон в България,

както и в Македония и Беларус.

Първоначално работят като охранители и ходят по рок концерти. А сега клубът залага на православните ценности и застъпва националистични идеи. По идея на Александър Залдостанов клубът служи като неофициализирана милиция на властта.

Според мнозина те са обикновени рокери, които обичат страната си.

След анексирането на Крим, „Вълците на Путин“ направиха голям Събор на полуострова, с който подкрепиха присъединяването му от Русия.

Преди близо година немският "Билд" написа, че във финансирането на руския мотоклуб участват хора от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на руската армия, от руската отбранителна промишленост, а също и от среди от организираната престъпност.

В сдружението постъпват все повече руски националисти и оттогава то започва да получава пари от тайни източници, твърди немското издание. Според експерти, цитирани от "Билд", приближеният до Путин рокерски клуб е задействан в хибридната политика на Русия спрямо Запада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини