Топлата вода поевтинява най-много в Разград, най-малко в Перник (обзор)

Топла вода и парно поевтиняват с 2,5% средно в страната от днес, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР ) на закрито заседание вчера. Процентите са значително по-ниски от очакваното, като най-осезаемо намаление в сметките от юли ще усетят хората в Разград (-5,86%), Велико Търново (-4,35%) и Враца (-4,27%). В София клиентите на „Топлофикация“ ще плащат с 3,43% по-малко, в Пловдив поевтиняването е с 2,44%, за абонатите на топлофикациите в Перник, Плевен и Русе движението на цените в посока надолу е повече от минимално (вижте в таблицата).

По предварителни разчети, цените за парно и топла вода трябваше да намалеят средно около 5,5% поради по-ниската цена на природния газ с близо 10% от 1 юли. От КЕВР обясниха разликата с очакваното с корекции, които са направили заради искане на самите топлофикации.

Цената на електроенергията в страната от днес се повишава средно с 0,04%, реши още КЕВР

За клиентите на ЕВН токът ще поскъпне с 0,8%, с толкова обаче спада цената за абонатите на "Енерго-Про", докато за потребителите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ, няма да има промяна. Трите дружества вече обявиха, че ще правят извънредно засичане на електромерите заради промяната на тарифите.

"За сметката на българските потребители това означава, че ако сметката на домакинството е 100 лева, увеличението ще бъде с 4 стотинки", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Малките фирми, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще плащат значително по-ниски от досегашните цени на тока, става ясно от решението на енергийния регулатор. При върховата енергия поевтиняването е между 7 и 12% за различните доставчици на електроенергията. Дневната тарифа за бизнеса пада между 8 и 17%, а нощната - от 0,45 до 4,65%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес