Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Социалното министерство ще насърчава с добавка към заплатата работещите майки да съкратят майчинството си

Социалното министерство планира законови промени, които целят работещите майки да съкратят майчинството си доброволно, предаде БТВ. С добавка към заплатата, която “ще се усети в семейния бюджет”, ще бъдат стимулирани майките да се връщат на работа след 6-месечна възраст на детето, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Още не е ясна точната сума на добавката.

Законовите промени, нужни за този стимул, са вече договорени, уточни Сачева.

От началото на юли се увеличава и подоходния критерий за достъп до социални помощи. От 350 лв. той става 400 лв. по този начин повече млади майки, бременни, жени, родители на първокласници ще имат възможност да кандидатстват за подобно подпомагане. Статистически 450 хил. семейства ще имат достъп до помощи. По думите на зам.-министъра за закона за социално подпомагане е заделен най-голям бюджет във министерството, като разчетите са грубо за около 570 млн. лв.

„Имаме 348 нови случая за превенция на изоставянето. Всеки ден в системата има много казуси и трябва да се работи в една бъдеща линия – подкрепа на семейството. Не само фокус върху детето, но върху разширеното семейство”, каза още Сачева по темата за работата на социалните работници. Тя посочи, че има много случаи, в които родители работят в чужбина, а тук ги гледат лели и баби.

Относно тежкия инцидент във Велико Търнаво, където две деца от дом се удавиха в р. Янтра Сачева коментира, че там не може да се търси вина в социалните работници. Тя заяви обаче, че домът ще бъде закрит през септември и заради това е работил с намален персонал.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.