Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Социалното министерство ще насърчава с добавка към заплатата работещите майки да съкратят майчинството си

Социалното министерство планира законови промени, които целят работещите майки да съкратят майчинството си доброволно, предаде БТВ. С добавка към заплатата, която „ще се усети в семейния бюджет“, ще бъдат стимулирани майките да се връщат на работа след 6-месечна възраст на детето, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Още не е ясна точната сума на добавката.

Законовите промени, нужни за този стимул, са вече договорени, уточни Сачева.

От началото на юли се увеличава и подоходния критерий за достъп до социални помощи. От 350 лв. той става 400 лв. по този начин повече млади майки, бременни, жени, родители на първокласници ще имат възможност да кандидатстват за подобно подпомагане. Статистически 450 хил. семейства ще имат достъп до помощи. По думите на зам.-министъра за закона за социално подпомагане е заделен най-голям бюджет във министерството, като разчетите са грубо за около 570 млн. лв.

„Имаме 348 нови случая за превенция на изоставянето. Всеки ден в системата има много казуси и трябва да се работи в една бъдеща линия – подкрепа на семейството. Не само фокус върху детето, но върху разширеното семейство”, каза още Сачева по темата за работата на социалните работници. Тя посочи, че има много случаи, в които родители работят в чужбина, а тук ги гледат лели и баби.

Относно тежкия инцидент във Велико Търнаво, където две деца от дом се удавиха в р. Янтра Сачева коментира, че там не може да се търси вина в социалните работници. Тя заяви обаче, че домът ще бъде закрит през септември и заради това е работил с намален персонал.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.