Хиляди младежи протестираха в Будапеща с искане за образователна реформа

Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Източването на язовир Пчелина бе забранено

Държавата забрани източването на язовир Пчелина и ползването на вода за ВЕЦ под стената заради резкия спад на нивото и опасността за екосистемите и околната среда, предаде БТВ.

Източването на язовира бе забранено, тъй като така се ощетява природата и се пречи и на тренировките на нашите национали, които ще се състезават на олимпиадата. Заради по-малкото вода греблата им се оплитат във водорасли и камъни чупят дъното на лодката.

„Счупихме лодката на две места. Тя е дълга и отдолу излизат камъни и дънери, а нашите лодки са доста скъпи – 17 хил. евро струва”, коментира Кристиан Василев.

За първи път от години се случва рязко спадане, коментира председателят на федерацията по гребане Свилен Нейков. „Освен че водим подготовка на юноши девойки младежи и мъжете олимпийската подготовка, доколкото знам, че има норми по отношение норми, в които трябва да се спазват за източване на водата, мисля че тук те са нарушение, освен подготовката това е поминък и за близките села”, коментира Нейков.

От федерацията по гребане настояват язовирът да не се източва изобщо през юли и август.

Рязкото източване застрашава екосистемите в района, е позицията на екоминистерството. По брега се вижда, че водата се е оттеглила с два метра само за една седмица.

Басейновата дирекция взима мерки след жалба, подадена от местни хора. „Мога да кажа моето задоволство, че много бързо се реагира и излезе заповед, с което се забранява подаването на вода”, посочва Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци.

Централата в момента не работи.

„Както казах ВЕЦ в момента е с преустановена работа, той ще започне своята работа тогава, когато ние преразгледаме неговото разрешително и се определят нови, оптимални условия, в които той ще може да работи природосъобразно и няма да представлява риск за екосистемата като цяло”, заявява Вангелия Иванова.

Потърсени за коментар, собствениците на частния ВЕЦ са отказали, тъй като се намирали в чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.