Красимир Каракачанов: Правителството е стабилно и след оставката на Валери Симеонов

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Откриха изчезналата преди година аржентинска подводница „Сан Хуан” На борда й имаше 44 души екипаж

71 станаха жертвите на пожарите в Калифорния, над 1000 души са изчезнали

ЦРУ смята, че журналистът Джамал Хашоги е убит по разпореждане на саудитския принц

Облачно време с максимални температури между 1° и 6° днес В Североизточна България се очаква сняг

“Затворникът от Иф” избяга в Будапеща Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, обвиняем по четири дела и осъден на две години затвор по едно, избяга и потърси политическо убежище в Унгария

Източването на язовир Пчелина бе забранено

Държавата забрани източването на язовир Пчелина и ползването на вода за ВЕЦ под стената заради резкия спад на нивото и опасността за екосистемите и околната среда, предаде БТВ.

Източването на язовира бе забранено, тъй като така се ощетява природата и се пречи и на тренировките на нашите национали, които ще се състезават на олимпиадата. Заради по-малкото вода греблата им се оплитат във водорасли и камъни чупят дъното на лодката.

„Счупихме лодката на две места. Тя е дълга и отдолу излизат камъни и дънери, а нашите лодки са доста скъпи – 17 хил. евро струва”, коментира Кристиан Василев.

За първи път от години се случва рязко спадане, коментира председателят на федерацията по гребане Свилен Нейков. „Освен че водим подготовка на юноши девойки младежи и мъжете олимпийската подготовка, доколкото знам, че има норми по отношение норми, в които трябва да се спазват за източване на водата, мисля че тук те са нарушение, освен подготовката това е поминък и за близките села”, коментира Нейков.

От федерацията по гребане настояват язовирът да не се източва изобщо през юли и август.

Рязкото източване застрашава екосистемите в района, е позицията на екоминистерството. По брега се вижда, че водата се е оттеглила с два метра само за една седмица.

Басейновата дирекция взима мерки след жалба, подадена от местни хора. „Мога да кажа моето задоволство, че много бързо се реагира и излезе заповед, с което се забранява подаването на вода”, посочва Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци.

Централата в момента не работи.

„Както казах ВЕЦ в момента е с преустановена работа, той ще започне своята работа тогава, когато ние преразгледаме неговото разрешително и се определят нови, оптимални условия, в които той ще може да работи природосъобразно и няма да представлява риск за екосистемата като цяло”, заявява Вангелия Иванова.

Потърсени за коментар, собствениците на частния ВЕЦ са отказали, тъй като се намирали в чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.