Рейтингът на ЕС се понижи след Брекзит

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor's) понижи кредитния рейтинг на Европейския съюз от „AA+“ на „AA“, обосновавайки решението си с несигурността след вота на британците да напуснат съюза, предаде Ройтерс.

"Направихме преоценка на становището си за сплотеността на Съюза и смятаме, че блокът може да има по-малка бюджетна гъвкавост след оттеглянето на Великобритания", посочват в изявлението си „Стандард енд Пуърс“.

Рейтингът на ЕС се е понижил с една степен, но съюзът остава със стабилна перспектива, а това означава, че в средносрочен план няма да е нужно допълнително понижаване, поясняват от агенцията.

Междувременно във Великобритания министърът на правосъдието Майкъл Гоув подчерта, че Лондон трябва да договори предварителните условия за излизането си от Европейския съюз преди да задейства официално процедурата по член 50.

Той заяви, че ако бъде избран за премиер, ще отложи решението до момента, в който страната би имала най-голяма полза то да бъде взето, и че страната има нужда от икономически растеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес