Ген. Кирчо Киров: Българското общество трябва да избере между лични права и сигурност

“Българското общество трябва да направи сериозен избор между лични права и сигурност”, коментира бившият ръководител на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Той изрази мнение, че има методи и способи, които са единствено в правомощията на службите и могат да са от полза при разкриването и предотвратяването на терористичен акт.

„Така, както са заложени в закона, тези ограничения са единствено и само в условия на терористична заплаха или ликвидиране на последствия от терористичен акт. В своя първоначален вид не представляват някаква заплаха за гражданските права и свободи“, обясни ген. Киров като допълни, че законът не дели хората на замесени или не в терористичен акт.

„Случва се така, че хора без никакво отношение към терористична дейност, попадат на места, където се извършват терористични актове. В зоната на такова нападение, започва прилагането на определени ограничения – на движение, на ползване на мобилни телефони и др. Това е нормално и естествено“, коментира Киров.

Според него трябва възможно най-скоро да се приеме закон, който да регламентира тази дейност , защото няма никакви позитивни перспективи пред света. По думите му България все още не е закъсняла, но не трябва и да го отлага повече.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.