Адвокатът на Чатаев: Европейският съд искаше информация за делото за екстрадиция, правозащитници бяха изключително активни

Издирваният атентатор от Истанбул е бил освободен от съда в Хасково след „изключителна активност” на правозащитни организации.

"Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл”, обясни адвокат Веселин Георгиев, представляващ Чатаев.

Той е един от сочените като организатор на терористичния акт в Истанбул, Чатаев е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП „Кулата” от България в Турция.

Поради различни провинения е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

Чатаев се включва в групировката "Ислямска държава" и там по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата, но той не е заловен.

„С Чатаев се запознахме в съдебна зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и неговата преводачка, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз съм му адвокат”, спомня си Георгиев.

„Съдът без мотив оттегли искането за екстрадиране в Русия, което е означавало, че искането не е адекватно”, поясни адвокатът.

Според Георгиев близките и семейството на Чатаев редовно са пишели до редица институции за правата на човека, като Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу Чатаев.

"В деня на решението трябваше да изпратим копие от акта на Апелативен съд Хасково”, за да може да реагира Европейският съд за правата на човека. Може би това беше мотивът за оттегляне на искането за екстрадация”, допълва Георгиев.

„Чатаев е интелигентен човек, завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владееш няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен”, допълва Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят