Държавите от Залцбургския форум, Гърция, Македония и Сърбия потвърдиха ангажимента си да работят съвместно за справяне с миграционния натиск

На 30 юни 2016 г., по инициатива на Австрия, във Виена бе проведена среща на генералните директори на полицията на държавите членки на Залцбургския форум, Гърция, Македония и Сърбия, на която страните потвърдиха ангажимента си да работят съвместно за справяне с миграционния натиск, съобщи пресцентърът на МВР.

Заместник- главният секретар на МВР- главен комисар Георги Арабаджиев, участва в общата среща във Виена. Тя бе продължение проведените три срещи в същия формат, организирани от България по време на българското председателство на Залцбургския форум през 2015 г. и през март 2016 г., както и на проведената миналата седмица в Будапеща среща на директорите на граничните полиции на тези държави.

В настоящата среща участваха и представители на Европол и Фронтекс.

Обсъдена бе актуалната ситуация по линия на миграционния натиск в отделните държави, като бе дадена висока оценка на предприетите съвместни действия и подобреното сътрудничество, довела до намаление на броя на незаконните мигранти по т. нар. Западнобалкански маршрут. Същевременно, полицейските директори декларираха готовност да продължат да следят отблизо ситуацията и да надграждат съществуващото сътрудничество, за да не бъде допусната появата на нови маршрути.

Главен комисар Георги Арабаджиев подчерта, че миграционният натиск към България от началото на тази година в сравнение с 2015 г. е намалял с около 30% и е постигнато високо ниво на сътрудничество с всички съседни държави. Той посочи, че Турция все още не изпълнява разпоредбите от споразумението за реадмисия по отношение на обратното приемане на граждани на трети страни, като изтъкна, че това не е само двустранен проблем на България, а принципен въпрос за всички държави членки на ЕС.

Заместник-главният секретар на МВР благодари за оказваната подкрепа в рамките на операциите на Фронтекс на българска територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят