Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

Борисов: Полагаме огромни усилия, за да приключим съдебната реформа

“Надявам се на обективен доклад. Всичко което ни препоръча ще се постараем да го изпълним. Огромни усилия – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа.” Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателя Бойко Борисов, в отговор на въпрос от народния представител от РБ Радан Кънев, относно политиката на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на Прокуратурата и продължаване на съдебната реформа.

„Експертите, за които говорите, днес приключват и си заминават”, посочи Борисов.

„Отложиха с две седмици, тъй като в последния момент искаха да дойде още един прокурор, на практика те са двама от Великобритания, един от Холандия, един от Германия и един от Испания. Вече цяла седмица са тук и провеждат срещи по заданието си такова, каквото е от ЕК”, допълни той.

Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни ще настоява те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

„Аз съм я поискал тази комисия, именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове”, обясни премиерът.

В уточняващите си въпроси народния представител от Реформаторския блок Радан Кънев посочи: „Както виждате, ние не само не отричаме положителната Ви роля за осъществяване на тази проверка, но и по принцип признаваме всичко добро, което се случва и го подкрепяме”.

Той пожела премиерът да уточни защо е имало различни обяснения на причината за закъснението на Независимият анализ на Прокуратурата от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров.

В отговор премиерът обясни: „Не виждам защо трябва да се вглеждаме с 10 дена разлика в провеждането на този мониторинг. Защо трябва толкова тежки обвинения да си хвърляме кой лъже и кой не лъже”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.