Осъдиха община Шумен за дърво, премазало кола

Шуменска фамилия осъди общината да им плати 1369 лв. за премазаната от дърво кола, семейна собсвеност. Решението е на районния съд в Шумен, като магистрати добавят и още 525 лв. деловодни разноски.

Върху возилото "Опел Корса" на семейство Борисови се изтръгна от корен и сгромоляса старо дърво по време на снеголома на 17 януари т.г. Инцидентът, който не беше единствен в града, стана на бул."Цар Освободител" на паркинг пред блока. От кметството възразили, че причина за падане на дървото е обилен снеговалеж и има хипотеза на непреодолима сила /25 см. бе снежната покривка, с плътност 150 кг. на куб.м/. Магистрати обаче се опират на експертиза, която е установила, че 16-метровото дърво на 90 г. е било с асиметрична корона и за него е съществувала вероятност от падане. Дървото е общинска собственост и стопанинът е трябвало да полага грижи. В съдебно заседание експерт посочил, че ако е била извършена санитарна сеч преди 20 г., вероятно инцидентът е можело да се предотврати. Освен това, когато е строен паркинга, кореновата му система е била наранена.

Във фаталната утрин семейството заварило колата си затисната от изкорененото дърво и подали сигнал до общината. След няколко дни общинското предприятие "Паркинги и гаражи" със строителна техника освободило возилото, дървото било нарязано, а акцията отнела над 3 часа. Според експерт, има тотална щета, а ремонтът на колата би струвал двойно повече от стойността й /1396 лв./

Общината може да обжалва решението пред окръжен съд в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини