УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив се сдоби с център за семейно планиране за 350 000 лв.

Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив се сдоби с център за семейно планиране и репродуктивно здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години, който бе създаден по европроект на обща стойност 357 282 лв., безвъзмездна помощ от Норвежкия финансов механизъм. Центърът е част от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги", но екипът му ще извършва прегледи и обучения в цялата област.

"Разработването на проекта бе продиктувано от желанието да се търсят начини за преодоляване на един съвременен медико-социален проблем, а именно - явлението "Деца раждат деца". Проектът е насочен към юношите и девойките между 10 и 19 г. от определени уязвими групи от населението, сред които са ромите и децата от отдалечените райони", коментира Момчил Мавров, зам.-директор на УМБАЛ "Свети Георги".

Той изнесе данни, според които през 2014 г. 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са дори под 14-годишна възраст. Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите и ражданията сред непълнолетни. Това води и до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. В същото време у нас около 15-20% от двойките имат репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

За дейността на Центъра в УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив са обособени и се използват 2 акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала, които са напълно обзаведени и оборудвани в рамките на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини