Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

Истанбулската конвенция и Световното по футбол са най-търсени в Google у нас

УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив се сдоби с център за семейно планиране за 350 000 лв.

Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив се сдоби с център за семейно планиране и репродуктивно здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години, който бе създаден по европроект на обща стойност 357 282 лв., безвъзмездна помощ от Норвежкия финансов механизъм. Центърът е част от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“, но екипът му ще извършва прегледи и обучения в цялата област.

„Разработването на проекта бе продиктувано от желанието да се търсят начини за преодоляване на един съвременен медико-социален проблем, а именно – явлението „Деца раждат деца“. Проектът е насочен към юношите и девойките между 10 и 19 г. от определени уязвими групи от населението, сред които са ромите и децата от отдалечените райони“, коментира Момчил Мавров, зам.-директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Той изнесе данни, според които през 2014 г. 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са дори под 14-годишна възраст. Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите и ражданията сред непълнолетни. Това води и до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. В същото време у нас около 15-20% от двойките имат репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

За дейността на Центъра в УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив са обособени и се използват 2 акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала, които са напълно обзаведени и оборудвани в рамките на проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.