Бойко Борисов заминава за срещата на евролидерите в Брюксел Част от централната сграда на Европарламента ще носи името на Атанас Буров

7 години затвор за мъж, опитал за мине границата с 25 кг екстази

Кейн иска триумф в Лигата на нациите

Англия с вундеркинди

Арестуваха 35-годишен мъж, изнасилил бившата си съпруга

Росен Желязков: Има съществен интерес към концесията на Летище София

Не пускат „Асикс“ да облича „лъвовете“

Продадоха последната дъвка на Съра за почти 1 млн. лева

Освободиха кмета на Червен бряг след снемане на показания

Тайните за красота на Виктория Бекъм

Организират риболовен турнир на яз. “Палици“ в Еленския Балкан

Германските християндемократи искат ЕНП да замрази членството на партията на Орбан

Жена от Монтана даде на два транша 7200 лева, третата „вноска” от 5000 лева оцеля

БДЖ пита експерти и заинтересовани за проекта за закупуване на нови влакове

Цветанов отрече договорка с бивш служител на ГЕРБ за заменените му апартаменти

БСП-Пловдив стартира електронна петиция срещу законопроект на Методи Андреев за забрана на комунистическите символи

БСП-Пловдив стартира електронна петиция срещу законопроекта на депутата от ПП ГЕРБ Методи Андреев за забрана на комунистическите символи. За по-малко от 24 часа след обявяването й в Интернет под петицията се подписаха над 120 души, съобщи Илия Гатев, основен организатор на инициативата и председател на структурата на БСП в район „Северен“ в Пловдив.

„Законопроектът на Методи Андреев е истинска политическа репресия, недопустима за демократичните разбирания на съвремието. Той грубо нарушава човешките права, посочени в член 10 на Европейската конвенция за правата на човека, както и в разрез с членовете 11, 38 и 39 от Конституцията на Република България. Свидетели сме как потомци на фашистките главорези отново са в политическия живот, дават препоръки, заклеймяват и прокарват закони, насаждащи омраза и разделение“, заяви Илия Гатев.

Целта на електронната петиция е с достатъчно на брой подписи да се внесе предложение до Народното събрание за отхвърляне на ЗИД на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен на 27 януари 2016 г. със сигнатура 654-01-8.

„С приемане на този закон се премахват комунистическите паметници, забраняват се комунистическите символи на обществени места, а в учебниците на МОН задължително ще пише, че комунистическият режим е престъпен“, обясни Илия Гатев.

По думите му законодателната инициатива на Методи Андреев е нагла атака срещу антифашистката съпротива, водена от БКП с над 30 000 жертви само в периода 1941-1944 г., омаловажава се и участието на България в Отечествената война с близо 32 000 загинали.

Електронната петиция срещу законопроекта на Методи Андреев за забрана на комунистическите символи е част от Националната гражданска инициатива „Да оставим историята на историците, не на политиците“, която започна подписка преди месец и ще продължи до края на лятото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.