БСП-Пловдив стартира електронна петиция срещу законопроект на Методи Андреев за забрана на комунистическите символи

БСП-Пловдив стартира електронна петиция срещу законопроекта на депутата от ПП ГЕРБ Методи Андреев за забрана на комунистическите символи. За по-малко от 24 часа след обявяването й в Интернет под петицията се подписаха над 120 души, съобщи Илия Гатев, основен организатор на инициативата и председател на структурата на БСП в район "Северен" в Пловдив.

"Законопроектът на Методи Андреев е истинска политическа репресия, недопустима за демократичните разбирания на съвремието. Той грубо нарушава човешките права, посочени в член 10 на Европейската конвенция за правата на човека, както и в разрез с членовете 11, 38 и 39 от Конституцията на Република България. Свидетели сме как потомци на фашистките главорези отново са в политическия живот, дават препоръки, заклеймяват и прокарват закони, насаждащи омраза и разделение", заяви Илия Гатев.

Целта на електронната петиция е с достатъчно на брой подписи да се внесе предложение до Народното събрание за отхвърляне на ЗИД на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен на 27 януари 2016 г. със сигнатура 654-01-8.

"С приемане на този закон се премахват комунистическите паметници, забраняват се комунистическите символи на обществени места, а в учебниците на МОН задължително ще пише, че комунистическият режим е престъпен", обясни Илия Гатев.

По думите му законодателната инициатива на Методи Андреев е нагла атака срещу антифашистката съпротива, водена от БКП с над 30 000 жертви само в периода 1941-1944 г., омаловажава се и участието на България в Отечествената война с близо 32 000 загинали.

Електронната петиция срещу законопроекта на Методи Андреев за забрана на комунистическите символи е част от Националната гражданска инициатива "Да оставим историята на историците, не на политиците", която започна подписка преди месец и ще продължи до края на лятото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика