Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

Комисия обследва състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново

Разширена комисия от експерти и специалисти от различни институции обследва състоянието на близо 100 сгради в старата част на Велико Търново. Къщите са частна собственост и като част от груповия архитектурен ансамбъл са паметници на културата.

Комисията, свикана от кмета Даниел Панов според правомощията му по Закона за културното наследство, е изготвила подробен анализ за всяка от сградите. След установяването на собствениците са издадени са предписания за укрепване и обезопасяване, а 25 от притежателите вече са започнали да ги изпълняват.

По време на последното заседание на Великотърновския общински съвет Даниел Панов припомни, че вече са приети измененията на Закона за културното наследство. Те предвиждат Велико Търново да стане център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. До есента ще бъде осъвременен и регистърът на паметниците на културата, който съществува към Министерството на културата, каза още Даниел Панов.

Даниел Панов благодари на народните представители от Великотърновски регион, които обединиха усилията си около предложението за нормативни промени. След консултации с Националното сдружение на общините в Република България то бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта.

Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, подчерта Даниел Панов. Кметът посочи, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.