Павел Христов: Похарчени са над 3 млрд. лева за електронното управление

За последните 15 години всички агенции и ведомства на държавната администрация са похарчили над 3 млрд. лева за системи, оборудване, софтуер, хардуер и лицензи, без да е налице интегрираност между тях и без да има работещо решение за гражданите и бизнеса. Това каза варненският депутат от ГЕРБ Павел Христов.

Той е категоричен, че след създаването на държавна агенция "Електронно управление", която е на пряко подчинение на министър-председателя, и държавно предприятие "Единен системен оператор" ще се реши проблемът с координацията между институциите и ще се създаде успешно т.нар. системен интегратор. На практика ще се спестят и разходи.

В последните 3 месеца парламентът работи активно по промените в пакета от закони за електронното управление и електронната идентификация за гражданите и бизнеса, посочи депутатът.

"Създадоха се условия в българските лични документи да се въведе чип и само всеки който желае, може да заяви електронния интегратор да бъде въведен в личните му документи и да ги използва заедно", обясни още Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини