1,22 млрд. лв. прибраха банките от лихви за 5 месеца

Банките отчетоха 1,22 млрд. лв. приходи от лихви по кредити през първите пет месеца на годината. Това е със 161 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година, показват данни на БНБ.

645 млн. лв. от тях са лихви по фирмени заеми, над 216 млн. лв.- по ипотечни кредити на граждани и близо 353 млн. лв. по потребителски.

Причина за понижението е както по-малкият обем на отпуснатите заеми, така и спадът на лихвите през последните две години.

Към края на май граждани и фирми дължат 50,7 млрд. лв. на родните трезори, отчита БНБ. Сумата е с 1,2 млрд. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Намаление има и при изплатените лихви по депозити през първите пет месеца. Данните показват, че за периода от януари до май вкл. банките са изплатили 181 млн. лева на граждани и фирми, което е два пъти по-малко в сравнение с година по-рано. Но и тук причината е в рязкото понижение на лихвите по влогове.

През май депозитите в банковата система са се увеличили с 0.7% (494 млн. лв.) и в края на месеца достигат 74.4 млрд. лв. Спестяванията на домакинствата се увеличават с 9 млн. лв. през май и в края на месеца възлизат на 45 млрд. лв. Влоговете на фирми нарастват със 179 млн. лв. (0.9%), а тези от други финансови предприятия – със 182 млн. лв. (5.1%), отчита още централната банка.

B ?paя нa мaй пeчaлбaтa нa бaн?ите y нac e 502 млн. лв. Натрупаната обезценка по кредити и вземания възлиза на 276 млн. лв., или с 45 млн. лв. по-малко спрямо същия период на предходната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси