Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

130 български общини се регистрираха за ден по инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет

Разбита е банда, снабдявала албанци с фалшиви пари и паспорти

Опозицията хвърли сълзотворен газ в парламента на Косово (ВИДЕО)

Задържаха мъж, нанесъл побой на 32-годишна жена и отвлякъл 6-годишното й дете

Руски медии: Лавров няма да запази поста си на външен министър

МВнР на Русия: Великобритания или не може да осигури сигурността на гражданите си, или е режисирала нападението над Скрипал

Кметът на Благоевград се срещна с представители на ЕНП в Брюксел

Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България

Заподозреният за шест експлозии в Тексас се самоуби

Меркел разкритикува Турция заради тормоза над цивилните в Африн

Корнелия Нинова на гости при Зоран Заев

Ислямисти от “Боко Харам” върнаха 76 от 110 отвлечени момичета в Нигерия

15 човека са задържани при спецакция в Бургас

Фандъкова: За 10 години осигурихме непрекъснато строителство на метрото, то продължава да се развива

Две матури в професионалните гимназии

Зрелостниците вече няма да полагат задължителен изпит по избран предмет.

Депутатите приеха на първо четене новият закон, който синхронизира професионалното обучение с цялостната образователна система.

Предвижда се промяна в съотношението на теоретичното и практическото обучение.

Две, вместо досегашните три ще са задължителните зрелостни изпити и за учениците в професионалните училища. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха приети на първо четене с 89 гласа “за”, 17 “против” и 15 “въздържал се” в парламента вчера.

Досега зрелостниците полагаха изпити по литература, по предмет по избор и по професия. С поправките се синхронизират разпоредбите от Закона за предучилищното и училищно образование и тези в Закона за професионалното образование. Предвижда се още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен – минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.

С промените в закона досегашните професионални училища се преобразуват в професионални колежи. Част от тях ще преминат към общините. Разширяват се правомощията на министъра на образованието относно поддържане на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху дейността им. Вносителите посочват, че прилагането на закона и изпълнението на дейностите, предвидени в него, не изискват допълнителни средства за настоящата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.