Елегантност и практичност Peugeot 508 SW е красиво комби със солидни възможности

Спипаха мъж и жена и мъж, задигнали портмоне с 500 лева в Павликени Посегателството е извършено във фризьорски салон

Министър Караниколов: Оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на „Пирин“

Загинаха памуковите семена, отнесени на Луната

Ивайло Иванов: Задържаните при гонката тази нощ са на 23 и 32 години, шофьорът на автомобила е избягал

Валери Симеонов за избора на самолети: Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите

Йордан Цонев: ДПС ще продължава да настоява да премахне изискването за уседналостта за избори Искаме тя да има съвсем друг характер, какъвто има в ЕС, каза още депутатът

Къде се ходи да те оправят, за да не ти стърчи сутрин?

Честито за избора на F-16 и на Русия Докато чакаме новите изтребители от САЩ, ще плащаме на Кремъл стотици милиони. А можеше всичко да е различно

Рекорден брой туристи в Ню Йорк, 65.2 милиона души са го посетили

Тръмп ще представи в Пентагона новата американска стратегия за противоракетна отбрана

Температурите се покачват, очаква ни слънчево време

Сняг падна над Ерусалим, проливни дъждове в Газа

Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Две матури в професионалните гимназии

Зрелостниците вече няма да полагат задължителен изпит по избран предмет.

Депутатите приеха на първо четене новият закон, който синхронизира професионалното обучение с цялостната образователна система.

Предвижда се промяна в съотношението на теоретичното и практическото обучение.

Две, вместо досегашните три ще са задължителните зрелостни изпити и за учениците в професионалните училища. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха приети на първо четене с 89 гласа „за“, 17 „против“ и 15 „въздържал се“ в парламента вчера.

Досега зрелостниците полагаха изпити по литература, по предмет по избор и по професия. С поправките се синхронизират разпоредбите от Закона за предучилищното и училищно образование и тези в Закона за професионалното образование. Предвижда се още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен – минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.

С промените в закона досегашните професионални училища се преобразуват в професионални колежи. Част от тях ще преминат към общините. Разширяват се правомощията на министъра на образованието относно поддържане на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху дейността им. Вносителите посочват, че прилагането на закона и изпълнението на дейностите, предвидени в него, не изискват допълнителни средства за настоящата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.