Две матури в професионалните гимназии

Зрелостниците вече няма да полагат задължителен изпит по избран предмет.

Депутатите приеха на първо четене новият закон, който синхронизира професионалното обучение с цялостната образователна система.

Предвижда се промяна в съотношението на теоретичното и практическото обучение.

Две, вместо досегашните три ще са задължителните зрелостни изпити и за учениците в професионалните училища. Това предвиждат промени в закона за професионалното образование и обучение, които бяха приети на първо четене с 89 гласа "за", 17 "против" и 15 "въздържал се" в парламента вчера.

Досега зрелостниците полагаха изпити по литература, по предмет по избор и по професия. С поправките се синхронизират разпоредбите от Закона за предучилищното и училищно образование и тези в Закона за професионалното образование. Предвижда се още практическото обучение в професионалните училища да не бъде по-малко от 70% от общия брой часове за професиите с първа степен на квалификация. Когато изучаваната професия е с втора степен на професионална квалификация, минималната практика следва да е поне 60% от всички часове, а при трета и четвърта степен - минимум 50%. Към момента няма заложен брой задължителни практически часове в обучението.

С промените в закона досегашните професионални училища се преобразуват в професионални колежи. Част от тях ще преминат към общините. Разширяват се правомощията на министъра на образованието относно поддържане на публичен регистър на професионалните колежи и осъществяване на контрол върху дейността им. Вносителите посочват, че прилагането на закона и изпълнението на дейностите, предвидени в него, не изискват допълнителни средства за настоящата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование